Етична рада рекомендувала до призначення у ВРП сумнівного кандидата – активісти

Дата: 30 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Етична рада, що має очищувати від недоброчесних суддів Вищу раду правосуддя, рекомендувала до призначення Дмитра Лук’янова. Але активісти, які опікуються судовою реформою, мають сумніви щодо його доброчесності. 

Про це повідомив голова Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

Фото: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Офіційно про рекомендацію в Етичній раді ще не повідомляли. Цього року наприкінці травня там відновили проведення співбесід з кандидатами до ВРП, але вирішили зробити їх закритими та проводити без онлайн-трансляції, пояснюючи це воєнним станом. 

Кандидатом на посаду члена ВРП Лук’янова обрали в грудні минулого року на з’їзді юридичних вишів і наукових установ. Ще тоді активісти звертали увагу, що він попри очевидний конфлікт інтересів голосував за свого наукового керівника Олександра Петришина на конкурсі до Конституційного Суду.

Як пояснював тоді Жернаков, зроблено це було, щоб згодом Петришин, який очолював оргкомітет вищезгаданого з’їзду, допоміг Лук’янову отримати посаду у ВРП. 

Окрім цього, Лук’янов визначив переможцем конкурсу до КСУ суддю Олександра Сибігу

“Який має купу сумнівних статків, відповідну репутацію, а дочка якого живе в Москві і каже, що це її “любімий горад”, – пише Жернаков. 

Коментуючи рішення Етичної ради, Жернаков зауважує, що “вся історія шита білими нитками” й, щоб “не зрозуміти роль у ній Лук’янова, потрібно або взагалі не цікавитися тим, що відбувається, або спеціально на це все дивитися крізь пальці”.

“Ще пара таких рекомендацій від Етичної ради, і майбутня ВРП буде нічим не краща за попередню. А значить, на цій реформі остаточно треба ставити хрест і починати все з нуля. Бо найгірше, що можна зараз зробити, – вдати, що вона пройшла успішно і дати таким людям призначити половину всього суддівського корпусу на десятиліття вперед”, – вважає експерт.

Нещодавно Етична рада рекомендувала до призначення у ВРП чотирьох осіб – Романа Маселка, Миколу Мороза, Олену Заічко та В’ячеслава Талька. Двох з них активісти називають недоброчесними. 

Нагадаємо, що перший склад Етичної ради попри супротив Ради суддів сформували торік у листопаді, а членами органу стали, зокрема, міжнародні експерти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter