Есбівці знешкодили агентів ФСБ, які в жовтні скоригували російські ракети по багатоповерхівці в Запоріжжі

Дата: 18 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці нейтралізували агентурну мережу ФСБ, яка коригувала повітряні удари окупантів по військовій та цивільній інфраструктурі Запоріжжя. Зокрема, в обласному центрі затримали керівника ворожої групи.

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

18 жовтня 2023 року керівник групи навів російські ракети на багатоквартирний будинок у центрі міста. Тоді внаслідок ворожого обстрілу пʼятеро людей загинуло, ще стільки ж – отримали важкі поранення.

Затриманий – місцевий житель, представник запорізького Клубу воєнної реконструкції, який об’єднує поціновувачів відтворення історичних подій, зокрема воєнних баталій. У середині жовтня 2023 року його дистанційно завербувала ФСБ для проведення розвідувально-підривної діяльності в прифронтовому місті.

Для комунікації з російською спецслужбою чоловік обрав собі оперативний псевдонім Палестинець та створив анонімний чат в одному з месенджерів. 

Щоб забезпечити виконання завдань, він сформував власну групу інформаторів, до якої долучив чотирьох місцевих жителів, зокрема й своїх родичів. За даними слідства, вони розвідували місця базування Сил оборони на території Запоріжжя, а також передавали геолокації житлової інфраструктури та промислових об’єктів. Для збору розвідданих інформатори обходили місцевість або виїжджали на об’єкти та фотографували й знімали їх на камери власних телефонів.

Отримані відомості вони передавали Палестинцю, а той надсилав їх ФСБ через “зв’язкового” одного з тимчасово окупованих міст Запорізької області.

Фото: Служба безпеки України

Слідчі повідомили Палестинцю про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану) та обрали йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що в ніч проти 18 жовтня, в період з 1:33 до 1:48, окупанти завдали шести ракетних ударів по Запоріжжю. Одна з ракет влучила в житловий будинок у центрі міста.

Внаслідок цієї ракетної атаки постраждав головний редактор видання “Заборона” Даниил Леховіцер. Журналіст перебував у будинку в центрі міста, у який влучила російська ракета, на третьому поверсі. Після влучання ракети четвертий поверх обвалився, і його заблокувало в зруйнованому будинку. Рятувальники кілька годин намагалися витягнути його з-під завалів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter