Есбівці затримали чергового агента ФСБ, який створив власну мережу інформаторів у Херсоні

Дата: 24 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Херсоні розвідники затримали агента російської спецслужби, який підтримував звʼязок із близько 10 інформаторами в регіоні. За матеріалами справи, всі вони були місцевими жителями, які підтримували війну РФ проти України.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Так, завданням цієї агентурної мережі було передання до РФ актуальної інформації про підрозділи ЗСУ в прифронтових районах Херсонщини. Зокрема, інформатори намагалися виявити можливі бойові позиції реактивних систем залпового вогню “Град” та іноземних гаубиць М777.

Усі зібрані дані вони мали передавати агенту, а той мав надсилати їх своєму куратору з ФСБ.

Есбівці своєчасно викрили мережу і затримали її керівника під час спроби передання інформації агресору.

За даними слідства, затриманим агентом ФСБ виявився місцевий житель, який потрапив до поля зору російської спецслужби ще на початку 2000-х років. Тоді він часто приїздив до Росії у власних справах.

Згодом на нього вийшов представник ФСБ і запропонував негласну співпрацю. Для “переконливості” своїх намірів російська спецслужба навіть видала своєму резиденту так звану “перепустку” для безперешкодного пересування територією Росії. 

Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ він повернувся до України й влаштувався в одну з приватних охоронних фірм у Херсоні. Після 24 лютого 2022 року на зв’язок з ним знову дистанційно вийшов представник російської спецслужби й озвучив свої пропозиції та завдання.

Фото: Служба безпеки України

Під час обшуків у затриманого виявили засоби комунікації, через які він контактував з росіянами.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Чоловік перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що Служба безпеки України встановила особи та повідомила про підозру ще 31 колаборанту з окупаційного “МВС РФ” на Херсонщині, які катували українських патріотів. Їм заочно повідомили про підозру.

Правоохоронці зафіксували факти ув’язнення вказаними колаборантами місцевих жителів до російських катівень, облаштованих у захоплених будівлях. Там до них застосовували жорстокі тортури, намагаючись схилити потерпілих до співпраці.

Водночас викриті колаборанти застосовували репресії для залякування мирних жителів та забезпечення їхньої явки на фейковий “референдум” щодо приєднання регіону до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter