Есбівці затримали 18-річного харківʼянина, якого підозрюють у коригуванні ракетних ударів по місту

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Правоохоронці затримали 18-річного харківʼянина, якого підозрюють у тому, що він міг двічі коригувати обстріли по місту та готувати кібератаки на сайти українських органів влади. Есбівці зазначають, що хлопець був учасником російського хакерського угруповання “Народна сyberармія РФ”, підконтрольного ворожим спецслужбам. 

Про це повідомили у Службі безпеки України та Офісі генерального прокурора

За даними слідства, ФСБ залучила юнака до співпраці через спеціалізований телеграм-канал хакерських спільнот. Ймовірно, за його наведенням окупанти здійснили два ракетних удари по цивільній інфраструктурі Харкова, внаслідок чого, зокрема, постраждала будівля місцевої лікарні.

Також слідчі виявили, що хлопець розвідував місця базування Сил оборони на Харківщині. Насамперед його цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем протиповітряної оборони ЗСУ. Для збору розвідданих обходив місцевість та приховано фіксував обʼєкти, де могли перебувати українські захисники.

Отримані відомості, як зазначає СБУ, він передавав російській спецслужбі через популярний месенджер у вигляді скриншотів електронних карт з координатами потенційних цілей. Після передачі даних збройні сили РФ завдавали ракетні удари по житлових кварталах Харкова, де не було жодного українського військовослужбовця,  повідомили в Офісі генпрокурора.

Крім того, за словами правоохоронців, хлопець мав підготувати серію DDoS-атак на сайти держпідприємств та органів влади України, однак не встиг цього зробити. Правоохоронці затримали його та взяли під варту без права внесення застави.

Під час обшуку у помешканні затриманого виявили мобільні телефони, ноутбук та флеш-носії.

Зрештою хлопцеві повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України про “несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ”. Санкція статті передбачає ув’язнення на термін до 12 років.

Нагадаємо, що у січні цього року у Запорізькій області правоохоронці затримали чоловіка, ймовірно, за наведенням якого росіяни обстріляли житлові будинки в селищі Степногірськ перед Новим роком. Тоді внаслідок ворожого удару загинув 43-річний чоловік, були пошкоджені та зруйновані приватні оселі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter