Есбівці викрили російського росгвардійця, який керував викраденнями та катуванням людей на Запоріжжі

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Слідчі ідентифікували та заочно повідомили про підозру командиру батальйону 96 полку оперативного призначення 46 окремої бригади військ Росгвардії. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Аюб Елдаров

Ім’я підозрюваного назвали слідчі-есбівці. Мова йде про Аюба Елдарова, що проходить службу у російській військовій частині 6780. 

Слідчі вважають, що саме він був військовим комендантом окупованого селища міського типу Чернігівка Бердянського району на Запоріжжі. 

“Він особисто, а також підпорядковані йому військовослужбовці затримували мирних жителів, які своєю активною громадянською позицією могли заважати впровадженню та реалізації окупаційної політики”, – кажуть вони. 

Судячи з тексту підозри, торік у травні російські солдати за наказом Елдарова розшукували цивільних, незгодних з окупацією. Так, вони зупинили автівку, водія якої відвели на блокпост, перевірили мобільний, погрожували відрізати палець, побили, а потім відвезли до так званої “комендатури”. Її загарбники облаштували у Центрі надання адмінпослуг. 

Чоловіка закрили у гаражі, не даючи води та їжі, не виводячи на вулицю і постійно гамселячи палицею по ногах та руках. Від нього вимагали надати контакти інших незгодних з окупацією. 

Ілюстраційне зображення селища міського типу Чернігівка Бердянського району на Запоріжжі. Фото: вікіпедія

У день затримання полоненого завели до кабінету Елдарова на другому поверсі, де у цей момент знаходився ще один російський силовик з позивним “Фантом”. Обидва продовжили допит, лупцюючи чоловіка та погрожуючи йому вбивством. Невдовзі його повернули до гаража. 

Схожим чином викрали ще трьох чоловіків, над якими також знущався Елдаров. 

Есбівці, повідомляючи про підозру Елдарову, виклали аудіозаписи перехоплень його розмов з підлеглими. У одній із розмов він наказує побити полоненого “просто так”, бо невдовзі приїде він та буде його “різати”, а в іншій схвалює вбивство затриманого. Так, на запитання Елдарова, де знаходиться один із викрадених, підлеглий відповідає, що вбив його. 

“Ну, це правильно”, – підтримує його Елдаров. 

Слідство у справі не закінчене, адже ще слід встановити особи інших причетних до катувань російських військових. Підозру Елдарову оголосили за статтею щодо порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб. 

Якщо суд визнає його винним, то він може отримати до 12 років в’язниці. 

Нагадаємо, що торік на Київщині російські військові забили до смерті чоловіка, який помстився їм за домагання до дружини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter