Есбівці викрили посадовця Верховного Суду, який виправдовував агресію РФ і чекав нового наступу росіян

Дата: 05 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України заявила про викриття очільника одного зі структурних підрозділів Верховного Суду України, який виправдовував збройну агресію РФ і тимчасову окупацію України. Тепер йому загрожує до восьми років увʼязнення.

Про це повідомили на сайті установи. 

Фото: Служба безпеки України

Есбівці отримали записи розмов, у яких фігурант заперечував суверенітет України й пропонував віддати окупантам південні регіони, зокрема Одеську та Херсонську області. Також у спілкуванні зі своїм підлеглим посадовець героїзував найманців російської приватної військової компанії “Вагнер” та підтримував їхню участь у війні проти України.

Крім того, за даними СБУ, посадовець Верховного Суду України пропонував розпочати новий наступ на Україну з північного напрямку для захоплення Львова та сусідніх регіонів. Він сподівався на швидку окупацію України з подальшим встановленням на її території кремлівського режиму.

Фото: Служба безпеки України

Лінгвістична експертиза підтвердила факти підривної діяльності посадовця на користь Росії.

Під час обшуків за місцем проживання чоловіка правоохоронці виявили:

  • мобільні телефони та комп’ютери з доказами злочинних дій;
  • майже 300 необлікованих набоїв до стрілецької зброї;
  • спеціальний технічний засіб незаконного стеження;
  • прокремлівську літературу.
Фото: Служба безпеки України

Слідчі повідомили чоловікові про підозру у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України та глорифікації її учасників. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Підозрюваному загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що на початку січня цього року Соснівський районний суд у Черкасах визнав посадовця тамтешньої обласної військової адміністрації винним у виправдуванні збройної агресії РФ і глорифікації її учасників. Про затримання та вручення підозри посадовцю Черкаської ОВА в СБУ повідомили ще торік. Чоловік працював у департаменті цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами. 

У травні, липні та серпні минулого року, як ідеться в матеріалах справи, він у розмові з колегами виправдовував російську агресію, наприклад порівнював дії російських терористів на Донеччині з діями сепаратистів у Чечні у 90-х, називав війну в Україні “внутрішнім конфліктом”, а також висловлювався щодо псевдореферендуму, називаючи його “звичайними виборами”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter