Есбівці кажуть, що знайшли навідників російської ракети на село Гроза

Дата: 11 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру, зокрема в держзраді, повідомили двом чоловікам з Харківщини, яких слідчі вважають коригувальниками російської ракети по селу Гроза. 

Про це розповіли в СБУ. 

Дмитро та Володимир Мамони. Фото: СБУ

Есбівці кажуть, що коригуванням займалися двоє – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон. Село Гроза розташоване за 35 кілометрів від кордону з РФ, і після 24 лютого 2022-го місцеві пережили окупацію російськими військовими. 

Саме під час окупації торік, як запевняють слідчі, обидва перейшли на бік Росії, за що отримали посади в лавах так званого “управління внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області”. Один став водієм конвойної групи, інший – інспектором дорожньо-патрульної служби.

Під час деокупації Харківщини чоловіки втекли до Росії, звідки за вказівкою росіян під виглядом дружніх розмов випитували в людей відомості про дислокацію Сил оборони та масові заходи.

“Від початку жовтня цього року обидва фігуранти почали збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника в селі Гроза. При цьому вони розуміли, що внаслідок ворожої атаки обов’язково загинуть мирні мешканці – їх знайомі із села Гроза, в тому числі й ті, хто надавав їм інформацію. Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам”, – говорять у СБУ. 

Есбівці опублікували й скриншоти листування. 

Дії Мамона окремо кваліфікують також як порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним убивством. 

Нагадаємо, що росіяни вдарили ракетою “Іскандер” по приміщенню магазину-кафе 5 жовтня, коли в той момент там проходив поминальний обід за військовим Андрієм Козирем. Він разом із сином Денисом, який загинув унаслідок трагедії, на початку повномасштабного вторгнення став до лав ЗСУ. 

Попри те що журналісти одразу після трагедії ідентифікували особи більшості загиблих, про що вийшло чимало матеріалів з переліками імен та фото, Росія продовжує брехати в ООН, що била по “скупченню нацистів”. 

За останніми даними, внаслідок трагедії загинули 55 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter