“Енергоатом”: Росіяни завезли на територію ЗАЕС кілька “градів”

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

На територію захопленої російськими військовими Запорізької атомної електростанції завезли кілька реактивних систем залпового вогню “Град”.

Про це повідомили в “Енергоатомі”. 

Фото: defence-ua.com

Чергову партію зброї завезли 7 грудня.

У компанії кажуть, що розмістили її росіяни біля енергоблока № 6, безпосередньо поруч із територією станційного сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, де раніше будували “захисні споруди” в таємному режимі. 

“Найбільш вірогідна провокація, що готується, – обстріли протилежного берега Дніпра, зокрема міст Нікополь та Марганець, цими установками “Град” безпосередньо з майданчика ЗАЕС, користуючись “прикриттям” енергоблоків та сховища відпрацьованого ядерного палива”, – додають в “Енергоатомі”. 

Посадовці звернулися до МАГАТЕ, щоб агенція створила безпекову зону всередині та навколо станції за її повної демілітаризації й деокупації. Своєю чергою в МАГАТЕ 2 грудня казали, що продовжують “брати участь у дискусіях на високому рівні як з Україною, так і з Росією, спрямованих на якнайшвидше узгодження та запровадження охоронної зони ядерної безпеки та безпеки навколо ЗАЕС”. 

В агентстві також відреагували на призначення росіянами генеральним директором станції колишнього головного інженера Юрія Чернічука, який пішов з ними на співпрацю. Водночас на його посаду призначили Ігоря Мурашова, а виконувачем обов’язків генерального директора – Дмитра Вербицького

“МАГАТЕ розглядає ЗАЕС як український об’єкт”, – кажуть в організації.

Водночас експерти говорять, що відкриті суперечності щодо системи командування на станції можуть мати негативний вплив на ядерну безпеку.    

Нагадаємо, що нещодавно в “Енергоатомі” розповідали про те, як декілька тижнів отримують інформацію про ймовірний відступ росіян із ЗАЕС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter