Експоліцейському з Вовчанська, який на службовій автівці намалював “Z”, загрожує довічне за держзраду

Дата: 12 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, повідомили колишньому поліцейському з міста Вовчанськ на Харківщині, який співпрацює з російськими окупантами. 

Про це розповіли у Харківській обласній прокуратурі. 

Росіяни окупували місто у перший день повномасштабного вторгнення, а підозрюваний взяв активну участь у створенні так званого “відділу поліції” та обійняв посаду оперуповноваженого. 

“Разом з російськими військовими він вилучив службову автівку правоохоронця, який сховав її на подвір’ї будинку. Забравши автомобіль, підозрюваний позначив його латинськими літерами «Z» та почав використовувати для роботи на окупантській посаді”, – розповідають слідчі. 

У прокуратурі вважають, що своїми діями колишній поліцейський забезпечив становлення та зміцнення влади держави-агресора в окупованому місті. 

Санкція інкримінованої йому статті передбачає позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне з конфіскацією майна.

У Вовчанську до співпраці з окупантами, зокрема правоохоронців, схиляла голова Вовчанського районного суду Ірина Уханьова, яку тепер також підозрюють у державній зраді. Своїм колегам за ухвалення вироків за російським законодавством вона обіцяла по 10 тисяч рублів. 

Відомою Уханьова стала у 2016-му, коли заарештувала юриста, директора координаційного центру “Правозахисник” Максима Корнієнка на 15 діб за те, що він знімав на камеру мобільного телефона засідання. 

Апеляційний суд визнав правозахисника, який відсидів дев’ять з п’ятнадцяти діб адміністративного арешту, невинуватим, а суддю через три роки все ж таки відправили на навчання до школи.

Влітку 2020-го Уханьовій оголосили підозру в ухваленні свідомо неправосудного рішення з особистих інтересів, однак і до початку повномасштабного вторгнення Росії вона очолювала Вовчанський районний суд. 

Нагадаємо, що правоохоронці розслідують майже 600 кримінальних проваджень щодо держзради та колабораціонізму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter