Експерти закликають Раду якнайшвидше ухвалити закон про адміністративну процедуру: чому він важливий

Дата: 14 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Розроблений урядом за підтримки Європейського Союзу законопроєкт про адміністративну процедуру №3475 покликаний зменшити корупційні ризики в процесі надання адміністративних послуг та поліпшити надання адмінпослуг громадянам, тому парламент має ухвалити його якнайшвидше.

Про це на пресконференції в Укрінформі заявили представники уряду, Верховної Ради та міжнародні експерти, які надавали консультаційну підтримку законопроєкту.

За словами експертів, законопроєкт має запровадити спрощені, чіткі й уніфіковані правила для всіх видів взаємодії держави з громадянами та бізнесом і навести лад в адміністративній практиці, що зміцнить довіру населення та наблизить Україну до стандартів Євросоюзу.

“Однією з найважливіших гарантій інтересів і прав людини й бізнесу, які дає цей законопроєкт, є чітка регламентація процедурних аспектів відносин особи, бізнесу і влади. За таких умов посадова особа не зможе діяти свавільно, а керуватиметься чітко встановленими правилами – відповідно, це автоматично знизить корупцію. Зрозуміло, що, коли є чіткі процедурні правила, немає шляхів для відмови та інших речей, які порушують права та інтереси людей”, – наголосила голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір.

За її словами, закон забезпечить безпосередню участь громадянина в ухваленні рішення, яке його стосується, право висловити свою позицію і бути вислуханим до моменту ухвалення відповідного рішення. Це дуже важливо з огляду на значну кількість конфліктів і непорозумінь, які виникають у громадян під час комунікації з владними органами.

Також закон запроваджує поняття зацікавлених осіб. Це люди, яких прямо або опосередковано стосується те чи інше рішення органу влади. Наприклад, у разі, коли інвестор отримує ділянку під забудову на місці парку і починає там роботи. Сьогодні люди, які живуть поруч, дізнаються про це лише тоді, коли будівництво вже розпочинається. А з погляду законопроєкту про адмінпроцедуру перед тим, як ухвалити рішення, що зачіпає чиїсь інтереси, владна структура має принаймні запитати думку людей, тобто сусідів цієї ділянки. Це європейська практика, розповіла Білозір.

Крім того, за законом органи влади повинні мотивувати свої негативні (несприятливі) адміністративні рішення і повною мірою роз’яснювати людям, як їх можна оскаржувати.

 “Скандальні забудови, свавільні інспекційні перевірки бізнесу, позбавлення громадян належних їм соціальних виплат – усе це наслідки відсутності загальної адміністративної процедури в Україні. Адже громадянам не забезпечуються такі базові права, як право бути вислуханими та право доступу до матеріалів справи тощо. Відсутність цього закону в Україні – це також найбільший недолік системи врядування, за оцінкою європейських партнерів”, –  прокоментував заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

Крім уніфікації надання адмінпослуг, подолати корупцію допоможе закладена в законопроєкт цифровізація.

“Цей закон має величезне значення для України, для її громадян, бізнес-спільноти й для амбітних планів України стати флагманом у русі до цифровізації. Ви справді побачите, що всі ці сотні окремих складних процедур будуть нарешті уніфіковані, і це дасть змогу громадянам розуміти ці процедури. Практично процедура буде однакова, незалежно від ситуації будуть чіткі правила, які будуть зрозумілими, люди їх знатимуть і краще розумітимуть свої права”, – наголосив керівник сектору з питань юстиції і внутрішніх справ у Групі підтримки України в ЄС Френк Пол.

Учасники заходу нагадали, що законопроєкт № 3475 “Про адміністративну процедуру” є одним із пріоритетних напрямів реформи державного управління. У вересні 2020 року Верховна Рада ухвалила його в першому читанні. На початку квітня профільний парламентський комітет завершив роботу над доопрацюванням законопроєкту і рекомендував його до остаточного ухвалення. Проте винесення проєкту на голосування щоразу відкладається.

Водночас експерти Центру політико-правових реформ, які працювали над розробленням законопроєкту, наголошують, що Європейський Союз надає багатомільйонну безповоротну фінансову підтримку для реформи державного управління в Україні й понад 200 мільйонів гривень допомоги вже в зоні ризику через затримування з цим законом.

Тож експерти, представники Міністерства юстиції та парламенту, дотичні до розроблення і просування законопроєкту, закликають:

  • керівництво Верховної Ради України та всіх політичних фракцій і груп якомога швидше винести законопроєкт №3475 у залу для голосування в другому читанні;
  • усі проєвропейські політичні сили, що підтримали законопроєкт 290 голосами в першому читанні, дати йому таку ж консолідовану підтримку в другому читанні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter