Експедицію на Міжнародну космічну станцію вперше очолить європейка

Дата: 30 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Європейське космічне агентство ухвалило рішення про те, що астронавтка Саманта Кристофоретті очолить наступну, 68-му експедицію на Міжнародній космічній станції.

Про це повідомляє Європейське космічне агентство.

Саманта Кристофоретті

44-річна Саманта Кристофоретті — третя жінка-астронавт у Європейському космічному агентстві й перша астронавтка космічного агентства Італії, звідки вона родом. Кар’єру астронавтки вона розпочала у 2009 році після служби в італійських військово-повітряних силах. У 2014-2015 роках Кристофоретті вже побувала на космічній станції у складі 42-ої та 43-ої експедицій. Загалом її політ тривав 199 днів. Саманта тоді встановила рекорд за тривалістю безперервного перебування на МКС.

Нині вона стане першою європейкою, яка очолюватиме експедицію. До цього лише четверо чоловіків з Європейського космічного агентства перебували на цій посаді.

До складу екіпажу, окрім Кристофоретті, увійдуть астронавти Національного аерокосмічного агентства США (NASA) Челл Ліндґрен і Роберт Ґайнс, а також іще один міжнародний астронавт, ім’я якого поки не називають.                           

Космічна галузь останніми роками намагається збільшити представництво різних груп населення у цій сфері.

Нагадаємо, Європейське космічне агентство (ЄКА) вперше за 11 років оголосило про набір астронавтів з інвалідністю, які будуть займатися наукою і працювати в космосі. Для того, щоб кожен працівник мав комфортні для роботи умови, агентство обіцяє адаптувати усе обладнання.

Фотографія обкладинки: http://www.esa.int/

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter