Ексначальнику колонії в Оленівці та його заступнику повідомили про підозру за теракт

Дата: 29 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру в порушенні законів та звичаїв війни повідомили ексочільнику Волноваської виправної колонії № 120 Сергію Євсюкову та його колишньому першому заступнику Дмитру Нейолову, яких слідчі називають причетними до теракту в Оленівці.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора.

Екскерівник Оленівської колонії та його підлеглий. Фото: Національна поліція України

Під час розслідування правоохоронці отримали свідчення 20 потерпілих, понад 30 свідків, а також провели 48 судово-медичних експертиз, зокрема молекулярно-генетичні та комплексну експертизу зброї.

Попри те що полонені українські військовослужбовці перебували під захистом Женевської конвенції, окупанти не допустили міжнародні організації до огляду місця події. Натомість вони намагалися знищити та приховати сліди злочину. 

У вчиненні теракту Росія звинуватила Україну, нібито удару по колонії в Оленівці завдали ракетою Himars. Однак Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк спростував цю заяву РФ. 

Сергій Євсюков та Дмитро Нейолов обіймали свої посади у Волноваській колонії на окупованій Донеччині, коли в ніч на 29 липня 2022 року росіяни вчинили масове вбивство українських військовополонених. Вони влаштували вибухи із застосуванням реактивного термаборичного гранатомета в бараку виправної колонії, де утримували 193 бійців полку “Азов”. Внаслідок цього на місці загинув не менш ніж 41 військовослужбовець, дев’ять – через несвоєчасне та неналежне надання медичної допомоги. Близько 150 українських військових отримали поранення різного ступеня тяжкості. 

За інформацією СБУ, у листопаді 2022 року Євсюкова та Нейолова окупанти “замінили на посадах”. Наразі вони переховуються від правосуддя на окупованій території Донеччини.

Нагадаємо, що розслідувати злочин, скоєний окупантами в Оленівці, можуть лише дві міжнародні інституції – Європейський суд з прав людини та Комітет з прав людини ООН. Перша не діє, оскільки минуло багато часу після теракту, а в другої немає процедури скерування місій до місця подій для встановлення фактів трагедії. Комітет розглядає надані йому документи та вирішує, чи держава, на території якої стався злочин, дотрималася взятих на себе зобов’язань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter