Ексначальника головного управління СБУ в Криму судитимуть за держзраду

Дата: 03 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Колишнього начальника Головного управління Служби безпеки України в АР Крим судитимуть за держзраду та заволодіння зброєю.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Джерело: Офіс генпрокурора

До суду скерували відповідний обвинувальний акт стосовно експосадовця, на момент скоєння злочину – чинного офіцера з особливих доручень І категорії групи помічників та консультантів керівництва СБУ Апарату голови Служби безпеки України.

Йому інкримінують участь у злочинній організації, державну зраду, самовільне залишення місця служби військовослужбовцем, заволодіння зброєю та бойовими припасами, незаконне зберігання вогнепальної зброї.

Слідство встановило, що обвинуваченого до негласної співпраці з представниками держави-агресора залучили співробітники російських спецслужб.

Він систематично надавав інформацію про процеси, які відбуваються в державі й безпосередньо в СБУ. До складу злочинної організації, в межах якої діяв зловмисник, також входив ексзаступник секретаря РНБО України, який зараз перебуває в розшуку. Відомо, що він переховується на території РФ.

Обвинувачуваний заздалегідь знав про плани росіян вчинити напад з тимчасово окупованої території Криму на материкову частину України, умисно приховав цю надважливу інформацію від керівництва та заборонив інформувати з цього приводу центральне управління СБУ.

У перші години вторгнення він свідомо блокував будь-які спроби підлеглих інформувати керівництво СБУ і суспільство про реальну ситуацію в регіоні, не вживши жодних заходів для захисту державного суверенітету.

Обвинувачуваного взяли під варту. Матеріали досудового розслідування щодо інших учасників злочинної організації виділено в окреме провадження у зв’язку з їхнім розшуком, уточнили в повідомленні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що колишнього керівника Миколаївської окружної прокуратури засудили до довічного позбавлення волі за звинуваченням у державній зраді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter