Ексначальник донецької “Ізоляції” Денис Куликовський відбуде менше за призначені йому 15 років в’язниці

Дата: 08 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Колишній начальник російської катівні “Ізоляція” на Донеччині Денис Куликовський отримав 15 років в’язниці, але відбуде він менше за призначене покарання.

Про це пише видання Watchers.

Денис Куликовський у Шевченківському суді Києва, 3 січня 2024 року. Джерело: watchers.media

Як пояснила суддя-спікерка Шевченківського суду Марина Антонюк: один день попереднього ув’язнення зараховуватиметься підсудному за два дні позбавлення волі. Строк покарання рахуватимуть з листопада 2021 року.

“Особі зараховується в строк відбування покарання час перебування під вартою на стадії досудового розслідування, так і під час судового розгляду. Оскільки злочини були вчинені під час дії так званого закону Савченко, тому його положення застосовуються до цієї особи”, – сказала вона.

До того ж Куликовського виправдали за одним з пунктів звинувачення – за статтею 149 ККУ. В Офісі генпрокурора, коментуючи для Watchers, пояснили це тим, що діяння, які стосувалися цієї частини обвинувачення, зарахували до злочину, передбаченого іншою статтею – ст. 438 ККУ.

А саме – суд визнав його винним у причетності до незаконного утримання в катівні “Ізоляція” 22 потерпілих цивільних осіб, застосуванні як самим засудженим, так і за його наказами іншими учасниками НЗФ фізичного та психічного насильства до них, катування, зокрема у вигляді імітації розстрілу, наголосили в Офісі генпрокурора.

Підлеглого Куликовського – Євгена Бражникова – також мали судити в одному зі столичних судів. Але він спромігся втекти до Франції. Прокурор ще 2021 року подав клопотання про оголошення Бражникова в міжнародний розшук та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Проте ці клопотання досі не розглянув суд, уточнила журналістка Аліна Боднар.

Нагадаємо, що катівню “Ізоляція” російські бойовики так званої “ДНР” облаштували на території захопленого заводу в Донецьку. Одним з найвідоміших в’язнів “Ізоляції” є журналіст Станіслав Асєєв, який провів там 28 місяців. Асєєв написав книжку про своє перебування в полоні та свідчив проти Куликовського в суді. 

Завдяки свідченням колишніх бранців вдалося встановити загалом особи 45 катів “Ізоляції”. Куликовський керував катівнею орієнтовно у 2015−2018 роках.

Звільнені згадували його як головного ката, який прирікав людей на тортури, а також особисто катував утримуваних. За повідомленнями його жертв, в’язнів били, душили, ґвалтували, катували електричним струмом, застосовували методи психологічного впливу, наприклад ховали заживо та інсценували розстріли.

У січні нинішнього року Шевченківський районний суд Києва визнав Куликовського винним у жорстокому поводженні з військовополоненими, участі в терористичній організації та незаконному збройному формуванні. Вирок – 15 років за ґратами.

Окрім позбавлення волі Куликовський також має виплатити 400 тисяч гривень і 95 тисяч гривень двом потерпілим за цивільними позовами. Засуджений своєї провини не визнав. 

Водночас Суддя Євген Мартинов виправдав засудженого за статтею щодо торгівлі людьми через “недоведеність обвинувачення”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter