Екскомандиру “Беркуту” оголосили підозру в організації теракту та вбивств майданівців

Дата: 25 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Колишньому командиру батальйону міліції особливого призначення “Беркут” ГУМВС України в Харківській області повідомили про підозру за обставинами організації незаконного перешкоджання акціям протесту 18 лютого 2014 року у Києві.

Про це йдеться на сайті Офісу генпрокурора. 

Джерело: Офіс генпрокурора

Слідство вважає, що підозрюваний виконуючи явно злочинний наказ МВС, внаслідок чого постраждало більше сотні людей, організував терористичний акт з допомогою підпорядкованих йому силовиків.

Експравоохоронець забезпечив безпідставне і незаконне невибіркове застосування співробітниками “Беркуту” спеціальних засобів та вогнепальної зброї по мітингувальниках.Метою цих дій було залякування населення та перешкоджання масовому руху учасників акцій протесту з Майдану Незалежності до Верховної Ради України для підтримки  голосування парламентарями за повернення до Конституції України 2004 року, що передбачала обмеження повноважень Президента“, – йдеться у повідомленні.

Внаслідок цього 3 мітингувальників загинули, 14 – отримали тяжкі тілесні ушкодження, 59 – середні, 123 – легкі, а ще 3 постраждали від насильницьких дій, але без тілесних ушкоджень. 

Підозрюваному інкриміновано організацію, на виконання явно злочинного наказу, перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, терористичного акту, незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень.

Також до кримінальної відповідальності притягнули ряд керівників органів внутрішніх справ, які безпосередньо організували згадані злочини, у тому числі колишнього очільника МВС, його заступника, керівництво ГУМВС в м.Києві, а також виконавців з-поміж співробітників МОП “Беркут”.

Нагадаємо, днями Печерський районний суд Києва відправив під варту колишнього працівника керівного складу управління громадської безпеки ГУ МВС у Києві Юрія Спаських. Його підозрюють в організації теракту та вбивствах протестувальників Євромайдану. 

За даними Офісу генпрокурора, внаслідок дій Спаських загинули три людини, ще 14 отримали тяжкі тілесні ушкодження, а 59 – ушкодження середньої тяжкості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter