Екскомандира київського “Беркуту” заочно судитимуть за розстріли на Майдані 20 лютого

Дата: 27 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо колишнього командира роти спеціального призначення київського “Беркут”. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Брендан Хоффман / Getty Images

20 лютого 2014-го на вулиці Інститутській у Києві беркутівці під керівництвом командира та разом з ним, застосували до учасників акцій протесту табельну гладкоствольну та автоматичну нарізну вогнепальну зброю, споряджену бойовими припасами, кажуть слідчі.

Унаслідок цього загинуло 48 протестувальників, а ще 90 – отримали вогнепальні поранення.

Надалі цю зброю за вказівкою підозрюваного викрали, пошкодили та сховали. Втім, її частину вже під час розслідування знайшли та ідентифікували. 

Відомо, що “беркутівці” розпилили зброю на частини та затопили в річці Віта на Жуковому острові. Її зникнення помітили ще в березні 2014-го. 

Як розповідали журналісти “Ґрат”, під час службового розслідування тоді провели інвентаризацію і виявилося, що не вистачає 24 автоматів Калашникова, одного пістолета “Форт-12”, однієї снайперської гвинтівки й трьох рушниць “Форт-500”. Дно річки Віта декілька разів перевіряли, зокрема використовуючи потужні магніти. 

Суд розглядатиме справу заочно, бо підозрюваний, якого також заочно відправили під варту, переховується в Росії. Там він отримав громадянство. 

Колишньому командиру роти “Беркуту” інкримінують перешкоджання, на виконання явно злочинного наказу, проведенню мирних акцій протесту, перевищення службових повноважень, що призвело до настання тяжких наслідків, вчинення терористичного акту, спричинення тяжких тілесних ушкоджень, умисні вбивства та закінчені замахи на умисне вбивство двох і більше учасників акцій протесту, а також викрадення табельної вогнепальної зброї. 

Нагадаємо, що нещодавно суд знову заочно арештував Віктора Януковича. Запобіжний захід обрали в справі про розстріл мітингувальників 18–20 лютого 2014-го, слідство в якій завершили ще у 2021-му.

Януковичу серед іншого інкримінують організацію незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій у складі злочинного угруповання, до якого входили екскерівники правоохоронних органів та інші колишні високопосадовці.

ZMINA докладно розповідала про членів цього угруповання, до якого входили, на думку правоохоронців, колишній міністр оборони, голова СБУ, міністр внутрішніх справ, командир київського “Беркуту” та інші. 

Цього року в більш ніж двох десятків кримінальних проваджень у справах Майдану спливають строки давності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter