Екскомандувача Чорноморського флоту РФ, який сприяв окупації Криму, заочно засудили до 15 років увʼязнення

Дата: 14 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Екскомандувача Чорноморського флоту РФ, який керував військовими підрозділами під час вторгнення на територію Криму, Олександра Вітка, заочно засудили до позбавлення волі на 15 років.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Фото з відкритих джерел

Так, воєначальника військово-морських сил РФ визнали винним у вчиненні ряду злочинів проти основ нацбезпеки України.

У суді прокурори довели, що командувач ЧФ РФ з 20 лютого по 21 березня 2014 року спільно з представниками влади та збройними формуваннями Росії спланували та організували розосередження на об’єктах військових підрозділів російської армії. Крім того, вони безпосередньо здійснили вторгнення на територію Криму.

Також засуджений блокував підрозділами російського Чорноморського флоту військові частини ЗСУ, ДПС, внутрішні війська МВС України, перешкоджаючи їхній законній діяльності.

Своїми діями Вітко забезпечив військову окупацію території півострова Крим, що призвело до тяжких наслідків – порушення територіальної цілісності України та втрати державної власності на суму понад 1 080 352 000 000 грн. 

Під час судового засідання прокурори змогли довести, що засуджений схиляв українських військовослужбовців до вчинення державної зради: умовляв та підкуповував їх обіцянками подальшого проходження служби на нових кораблях Чорноморського флоту Росії.

Зрештою Олександру Вітку ухвалили вирок за вчинення посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурювання до державної зради, диверсію, участь у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни проти України за попередньою змовою групою осіб.

Окрім позбавлення волі, суд зобовʼязав стягнути з засудженого на користь України понад трильйон гривень завданих збитків. 

Нагадаємо, що на початку травня суд визнав винними у жорстокому поводженні з цивільним населенням й порушенні законів та звичаїв війни ще двох військовослужбовців РФ, які торік окупували Чернігівщину. Імен засуджених не називають, але їх особи можна встановити, переглянувши опубліковані на сайті Офісу генерального прокурора підозри на імена Дмитра Маховського і Шивита Донгака

Читайте також: Воєнні злочинці в Україні: скількох росіян та за що засудили за рік повномасштабного вторгнення

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter