Ексголову рівненського “Правого сектору” та аспіранта Острозької академії звинуватили у зґвалтуваннях

Дата: 10 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Рівному п’ять жінок звинуватили у зґвалтуваннях та сексуальних домаганнях колишнього очільника “Правого сектору”, а нині аспіранта Острозької академії Олександра Подвишенного. 

Про це повідомляє видання “Четверта влада”. 

Першою про зґвалтування повідомила рівнянка Надія Вознюк. Дівчина написала пост у фейсбуці, в якому розповіла, що фотограф на ім’я Олександр запропонував їй зробити оголену фотосесію, однак, коли вона прийшла до чоловіка, той  почав чіплятися та зґвалтував її.

“Зрештою він запхнув член і намагався мати зі мною статевий акт. Я смикалася, а він притискав і продовжував. Це тривало недовго. Потім я скинула його із себе і він кінчив на мене. Я побігла шукати щось, щоб обтертися. Почала кричати на нього, казати, що він псих і щоб він відпустив мене. І він випустив. Навіть вивів з під’їзду, бо там не лише двері квартири на замку, а ще й секції”, – каже Вознюк. 

Згодом жінці написали ще декілька інших дівчат, яких також домагався її кривдник. Одна з них на умовах анонімності розповіла, що він прийшов до неї на роботу та зґвалтував там:

“Я намагалася його зупинити, відштовхнути, але мені це не вдалось. Певно, занадто слабко намагалася. За дверима були люди, я була не в змозі кричати чи кликати на допомогу. Я була наче в ступорі: навпаки, боялася, що хтось почує, дізнається. Тому все було максимально тихо. Я не встигла навіть усвідомити, що сталося. Благала лише, щоб не кінчав у мене. По завершенню він пішов собі, як ніби нічого й не сталося”.

Ще одна дівчина також на умовах анонімності розповіла про те, що Подвишенний домагався її під час випускного. 

“У кімнаті, де була я, було ще троє дівчат, а потім намалювався Саша, коли я вже засинала. Я навіть не помітила, як він їх спровадив. Оскільки в будинку було багато людей разом з батьками одногрупника, мені і в голову не прийшло, що він спробує щось подібне вчинити. В моєму випадку він давив на жалість типу “ну ти знаєш, я ж дитина вулиці, без любові” або “я з армії щойно повернувся, рік дівчини не мав”, – розповіла вона.

За словами дівчини, її врятував одногрупник, який зайшов до кімнати. Інцидент травмував її, а тому вона була змушена звернутися до лікаря:

“Загалом довелося лікуватися близько трьох з половиною років”.

Писала пост про Олександра також його колишня одногрупниця з університету Оксана Солонська. Про насильство в стосунках розповіла й одна з колишніх партнерок чоловіка. 

У тексті “Четвертої влади” не вказують імені Подвишенного, однак називають деталі його біографії, які дозволяють сказати, що це він. У 2018 році він обійняв посаду регіонального осередку “Правого сектору”, а до цього, у 2015–2016 роках, проходив строкову службу в Збройних силах та стажувався в секретаріаті Комітету Верховної ради України з питань національної безпеки та оборони.

Олександр Подвишенний. Фото: персональна фейсбук-сторінка

Подвишенний також є випускником та чинним аспірантом Острозької академії. 

Усі звинувачення на свою адресу він відкидає та погрожує позовом про наклеп щодо Надії. 

“Я буду позиватися до суду за звинувачення мене у зґвалтуванні. Я не вчиняв жодних злочинних дій, тому за наклеп треба буде відповідати”, – сказав він.

Журналісти отримали скриншоти листування Олександра від жінок. У них він розповідає, як правильно приймати ванну, або надсилає фото із синцями на ногах жінки й пише, що такі самі залишаються від нього на жіночих стегнах. 

Скриншоти чоловік назвав “вирваними з контексту”, однак відмовився показувати повне листування журналістам. 

Поліція відмовилася відкривати провадження за тими свідченнями, які надала Вознюк. Виявилося, що в поясненні Вознюк правоохоронцям вказано, нібито вона не пручалася під час домагань. Дівчина підтвердила це, але розповіла, що просила переписати пояснення, коли побачила цю фразу. Передрукований правоохоронцями текст вона не читала. 

Нагадаємо, що 13% українців особисто знають когось, хто став жертвою сексуальних домагань. Водночас трохи менш ніж половина жертв харасменту, серед яких значно переважають жінки, не зверталися по допомогу.

ZMINA зібрала поради експертів, юристів та правозахисників про те, як діяти й куди звертатись у разі сексуальних домагань.

Фотографія обкладинки: Правий сектор 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter