Ексбранець Кремля із Севастополя Микола Шиптур повернувся в Україну. Він розповів про стан свого здоров’я

Дата: 28 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Український політв’язень, активіст Євромайдану Микола Шиптур, який, відбувши дев’ять років колонії у РФ за незаконним вироком російського суду, повернувся в Україну. 

Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим та розповів сам ексбранець Кремля в етері “Кримського питання”.

Микола Шиптур

Повідомляється, що українські органи влади посприяли перетину кордону Шиптура за паспортом громадянина України. Близько 3:40 25 травня він перетнув російсько-грузинський кордон і його доставили до посольства України в Тбілісі.

Микола Шиптур – перший український громадянин, якого Російська Федерація незаконно ув’язнила в тимчасово окупованому Криму із початку її військової операції із захоплення українського півострова. Окупанти затримали чоловіка на акції з нагоди 200-річчя дня народження Т. Шевченка в тимчасово окупованому Севастополі, під тортурами змусили свідчити проти себе та засудили до дев’яти років позбавлення волі.
 
7 березня 2023-го, як тільки Шиптур покинув стіни виправної колонії, під місцем несвободи на нього вже чекала машина російської міграційної служби. З того часу він перебував у центрі утримання іноземних громадян у Ростові-на-Дону.
 
 
Вже в Україні експолітв’язень розповів про стан свого здоров’я. 
 
“Зі здоров’ям є проблеми: зір трохи впав, зуби, нерви дуже…З нервами теж щось робити… Ну а так, ніби в цілому – добре. Ходжу рівно, сплю, апетит є”, – розповів він. 

Він також розповів про умови утримання у російській в’язниці.

“Я б не назвав умови ідеальними. Їсти дають, але так дають, щоб не померти з голоду. Так само одягають – речі всі із синтетики, пластмаса. Зимою не замерзнеш на смерть, але ходити у цьому теж нездорово, зовсім недобре”, – прокоментував Шиптур.

За його словами, ремонт приміщення у колонії робили самі засуджені, а зараз вже почали робити за кошти російської держави.

Водночас було дуже важко передавати ліки, їжу, одяг та інші речі. Для передачі ліків треба було йти до начальниці медсанчастини, яка робила висновок, чи можна їх приймати.

“Одним словом – проблематично. Там краще не лікуватись. При собі мати (ліки. – Ред.) не маємо права. Усе під їхньою владою, як вони собі вважатимуть за потрібне. Якщо хворий, я маю за день до того написати заявку, що мені потрібні ліки. Я напередодні маю знати, буду я хворий завтра, чи ні”, – розповів український активіст.

За словами політв’язня, спілкуватись з рідними та дружиною теж було важко, адже зв’язку немає. Тому робили це тільки через знайомих.

“Там в них (у в’язниці. – Ред.) є таксофони, але вони тільки на території РФ (діють. – Ред.). Доводилось брати когось зі знайомих, щоб дзвонили до когось зі своїх рідних, а вони, щоб передзвонювали моїй дружині. Ось так — через треті руки, ширше коло”, – розповів  Шиптур.

За словами колишнього бранця Кремля, допоки його майже три місяці утримували у Ростовській області, допомоги від України та міжнародних організацій не було. 

“Коли я звільнився, то посольство України у Грузії мені надало тимчасове посвідчення для повернення в Україну. Це як тимчасовий закордонний паспорт”, – сказав політв’язень.

За ці кілька днів, скільки він знаходиться вже вдома, в Україні, Шиптуру пропонували допомогу ГО “Об’єднання родичів політв’язнів Кремля”. 

Наразі у колишнього бранця Кремля протерміновані всі документи: паспорт громадянина України, закордонний паспорт, посвідчення водія, яке вилучили при затриманні у 2014 році та не віддали.

“Якби могла держава (допомогти. – Ред.), я був би радий допомозі”, – уточнив він. 

Також Микола Шиптур розповів, що отримував багато листів з Києва, Львова, Івано-Франківська, з-за кордону: Чехії, Литви, Канади.

“Дуже тепло на душі стає. Ти розумієш, що хтось про тебе знає, хтось пам’ятає, підтримує. Це дуже важливо, я дуже вдячний всім”, – додав він.

Напередодні писати листи підтримки бранцям Кремля закликали Представництво президента України в Автономній Республіці КримЦентр прав людини ZMINA та “PEN Україна”.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter