Ексбранець Кремля Андрій Захтей розповів, що за сім років у в’язниці в нього з’явилося кілька хронічних хвороб

Дата: 17 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Колишній політв’язень Андрій Захтей, який 7 червня повернувся до України після незаконного увʼязнення в Росії, розповів про стан свого здоровʼя, зокрема, про те, що в нього діагностували три хронічні хвороби.

Про це він розповів у програмі “Кримське питання” на Суспільному телебаченні.

Андрій Захтей. Джерело: фейсбук-сторінка Людмили Денісової

За його словами, він пройшов обстеження в одному зі шпиталів Києва, щоб з’ясувати, які має проблеми зі здоровʼям.

“Їх досить. Десь три хронічних захворювання від холоду, також зробили дві операції – одну на кишківнику й видалили геморой, тому що від бетону і холоду не було вже далі як лікувати, тільки хірургічно. Видалили всі верхні зуби, бо нема що рятувати, і так потрохи”, сказав ексбранець Кремля.

Також Андрій Захтей розповів про умови утримання в російській вʼязниці: чотири бетонні стіни, нари, умивальник, 2,5 метра під землею.

“Десь колись на верхах, десь колись на низах, так сиділося, випустили подихати і назад”, згадує він.

Колишній політв’язень укотре наголосив, що відсутність належної меддопомоги в умовах російських тюрем вічна проблема. Навіть те, що передають близькі та родичі, не завжди потрапляє до рук увʼязненого, розповів він.

Нагадаємо, що ФСБ Росії незаконно затримала Андрія Захтея 6 серпня 2016 року, публічно оголосивши про виявлення в районі Армянська в тимчасово окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові.

Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО “Лефортово”, після повернули до Криму.

Російські спецслужби заявили, що затримані в цій справі Євген Панов і Андрій Захтей планували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова.

Також, за версією російського обвинувачення, Захтей, який займався в Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення півостровом.

13 липня 2018 року незаконний “Верховний суд Криму” засудив Панова до восьми років колонії суворого режиму. Він відмовився від угоди зі слідством.

Панов повернувся до України з російського ув’язнення в межах обміну у вересні 2019 року.

Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства, після чого він підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до шести з половиною років колонії суворого режиму, а також штрафу у 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

До 10 лютого 2023 року він відбував незаконне покарання на території тимчасово окупованого Криму й одразу після цього під конвоєм його вивезли на територію Ростовської області в установу тимчасового утримання іноземних громадян.

У червні того ж року Захтей повернувся до України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ексбранець Кремля, політв’язень Андрій Захтей пройшов перший етап лікування після російської в’язниці. 

Новину написано в межах проєкту “Список Гафарова-Ширінга: порятунок кримських політв’язнів у біді”. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в межах Transition Promotion Program.

Погляди, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не відбивають офіційної позиції МЗС Чеської Республіки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter