Ексберкутівцям, які незаконно звинуватили трьох майданівців в організації заворушень, оголосили підозру

Дата: 21 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора спільно з ДБР повідомив про підозру двом колишнім працівникам “Беркуту”, які сфальсифікували свідчення проти трьох майданівців. 

Про це повідомили у відомстві. 

Дмитро Москалець, Юхим Дишкант та Артур Ковальчук

20 січня 2014 року Дмитро Москалець, Юхим Дишкант та Артур Ковальчук поверталися додому з майдану Незалежності, де чергували ніч. Дорогою майданівців зустріли тітушки, які спочатку побили їх, а згодом викликали автобус із “Беркутом”. Силовики забрали активістів до райвідділку та звинуватили в організації заворушень на вулиці Грушевського. Беркутівці стверджували, що троє чоловіків забезпечували протестувальників запалювальними сумішами й закликали до заворушень. 

Згодом суддя Дарницького райсуду Кириченко Наталя залишила майданівців під вартою на два місяці. Водночас на засіданні свідків захисту заслухати відмовились, однак узяли до уваги свідчення трьох беркутівців. Двох з них наразі обвинувачують у незаконному перешкоджанні організації та проведенню зборів і мітингів та наданні слідчому свідомо неправдивих свідчень зі штучним створенням доказів обвинувачення.

Уже на наступний день після арешту активістів українські письменники, художники, журналісти, інтелектуали та члени творчих спілок закликали владу звільнити Москальця, Дишканта та Ковальчука. Однак тільки 31 січня трьох активістів відпустили під домашній арешт. 

Нагадаємо, що на шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальності. Нещодавно й правозахисна організація Amnesty International зафіксувала сповільнення й без того неефективного розслідування справ Майдану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter