Ексадвоката Медведчука Валентина Рибіна підозрюють у співпраці з російською владою на окупованій Херсонщині

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Колишньому адвокату Віктора Медведчука та Анатолія Шарія Валентину Рибіну повідомили про підозру в колабораційній діяльності. Нині він очолює “організаційно-правовий департамент міністерства інформполітики Херсонської області РФ”.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Укрінформ

“На початку повномасштабного вторгнення Росії він виїхав за межі України і вже із-за кордону написав пост у фейсбуку, де закликав українців припинити спротив окупантам. Згодом Рибін прибув до тимчасово окупованої частини Херсонської області, де влаштувався до керівного складу місцевої окупаційної адміністрації РФ”, – йдеться в повідомленні. 

Есбівці зазначають, що Рибін виконує завдання Москви щодо “посилення окупаційного режиму в захопленому регіоні через масове поширення кремлівської пропаганди”.

Також він увійшов до російської партії “Єдина Росія”, від якої брав участь у псевдовиборах на окупованій частині Херсонської області восени цього року.

Раніше правоохоронці вже кваліфікували дії Рибіна за статтею про виправдовування російської агресії. За даними слідства, він перебуває на окупованій частині України.

Нагадаємо, що раніше Рибін захищав у суді Віктора Медведчука та Анатолія Шарія, яких звинувачують у державній зраді.

Напередодні ZMINA повідомляла, що Рада адвокатів України відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA і Тетяни Печончик про порушення з боку низки кримських адвокатів Правил адвокатської етики та не стала надавати оцінки їх діям. РАУ відклала розгляд звернення правозахисниці до завершення воєнного стану. 

Як відомо, деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають увагу на катування та погіршують їхнє становище. В той час НААУ залишає їх чинними адвокатами України. 

Така ситуація відбувається на тлі переслідувань у різних формах з боку окупаційної влади низки українських адвокатів в Криму, зокрема, Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Еміля Курбедінова. НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів в Криму, попри те, що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.

Тетяна Печончик назвала рішення НААУ №96 про відкледення її звернення до завершення війни повійними стандартами, оскільки орган адвокатського самоврядування анулював адвокатське свідоцтво Валентину Рибіну під час війни. 

Минулого року есбівці затримали проросійського політика, лідера партії “ОПЗЖ” Віктора Медведчука. Його підозрювали в державній зраді та розграбуванні національних цінностей.

Раніше Рух “ЧЕСНО” оприлюднив матеріал, у якому описав значний вплив на НААУ з боку кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Адже цей орган адвокатського самоврядування очолює Лідія Ізовітова, яку називають соратницею та подругою Медведчука.

Лідія Ізовітова

У вересні Україна в межах обміну передала Російській Федерації Медведчука, який також є кумом президента РФ Володимира Путіна. Попередньо екснардеп пройшов усі слідчі дії, які передбачені законодавством.

Шарію оголосили підозру за статтею про державну зраду і порушення рівноправності громадян у лютому 2021 року.

4 травня 2022 року його затримали в Іспанії, але вже 5 травня місцевий суд відпустив проросійського блогера під підписку про невиїзд. Тодішня генпрокурорка Ірина Венедіктова припустила, що екстрадиційний арешт і видавання Шарія Україні може затягнутися на рік.

В Україні проти Шарія запроваджено санкції, він оголошений у розшук. Чоловік 2012 року отримав статус біженця та виїхав із країни, заявивши, що його переслідує режим президента-втікача Віктора Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter