Джамала випустила альбом традиційних кримськотатарських пісень

Дата: 06 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Українська співачка кримськотатарського походження Джамала випустила збірку традиційних кримськотатарських пісень. 

Послухати альбом можна за посиланням. 

Скриншот сайту

Платівка під назвою QIRIM складається з 14 кримськотатарських пісень, які співачка з командою збирали у різних куточках півострова. 

На офіційному сайті релізу є інтерактивна мапа, на якій кожен охочий може послухати пісню, почитати текст та її історію. 

Українське музичне видання СЛУХ зазначає, що над альбомом співачка працювала разом із композитором-аранжувальником Артемом Рощенком та саундпродюсером Сергієм Круценком. Також взяти участь у записі запросили понад 80 народних музикантів та музикантів симфонічного оркестру.

Робота над створення альбом тривала роками, а з початком повномасштабного вторгнення його доля залишалася в підвішеному стані, бо вже зведену платівку довелося залишити в Київській області під обстрілами.

“Боротьба за правду ніколи не була простою справою. Напевне, саме тому робота над QIRIM тривала роки мого життя. Цим альбомом я втілила свою велику мрію — показати всьому світу, що попри будь-які спроби переписати історію Криму, ми не дамо забути правду. А вона ж криється саме у фольклорі, у цих неймовірних сюжетних лініях, які розкривають перед нами щоденники QIRIM”, каже Джамала. 

Альбом співачка напередодні презентувала у Національній опері України у Києві, а невдовзі повезе роботу у Ліверпуль.

Президент Володимир Зеленський звернувся листом до учасників прем’єри альбому кримськотатарської співачки Джамали QIRIM та до всього корінного кримськотатарського народу. Він назвав альбом “продовженням нашого із вами спільного шляху до повного звільнення і відновлення Криму та всіх земель України, які зараз, на жаль, ще забруднені триколором зла”.

“Ворог приніс багато болю і несправедливості, намагаючись стерти ідентичність наших людей. І далеко не тільки у наш час… Поколіннями наші люди були змушені захищати те, якими ми є. Але захистили! Ми зберегли нашу культуру, цю нашу внутрішню силу. Ми зберегли гідність наших людей. Ми боремось за нашу свободу і неодмінно переможемо”, – написав президент.

Нагадаємо, що ЮНЕСКО зараховує кримськотатарську мову до числа тих, що потребують захисту.

Для збереження кримськотатарської цього року в Україні створили комісію, яка, зокрема, має популяризувати цю мову серед молоді та підіймати її престиж. Досліджувати кримськотатарську допомагає спеціальний корпус мови

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter