Директорка музею Голодомору Леся Гасиджак подаватиме до суду через цькування

Дата: 27 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Виконувачка обовʼязків гендиректорки Національного музею Голодомору-геноциду Леся Гасиджак готує позов до суду через образу честі та гідності. Напередодні у соціальних мережах почали цькувати Гасиджак, поширюючи її світлини з образливими підписами.

Про це історикиня заявила у коментарі “Радіо Свобода”.

Леся Гасиджак. Фото: “Громадське радіо”

Офіційну заяву Гасиджак готує разом з правниками. 

“Позов буде обов’язково. Це питання не в мені. Я спокійно до цього хейту поставилася. Це дуже смішна історія і сумна з іншого боку. Я принципово буду подавати до суду, бо розумію, що такі історії трапляються кожного дня. Я вважаю, що це має бути повчальний кейс. Щоб він ніколи більше не повторився”, – зазначила очільниця музею.

За її словами, багатьох жінок в Україні цькують не через зовнішність, а просто через те, що вони обіймають керівні посади. 

“Ми живемо у 21 столітті. Дуже багато зусиль фахівці різних рівнів докладають до того, щоб суспільство наше трохи змінилось. Щоб ми перестали інакшість сприймати, як щось погане, неправильне і незручне. Виявляється, роботи попереду ще дуже багато. У нас іде війна. З війни повертаються захисниці й захисники без рук, без ніг. Потім ці люди будуть зазнавати хейту? Тому що вони некрасиві?” – додала Гасиджак.

Нагадаємо, що одним з перших, хто став цькувати жінку, є юрист Клим Братківський, який заявив, що керівниця цієї установи не може мати такий вигляд.

У коментарях до публікації деякі користувачі підтримували Братківського та теж глузували з очільниці музею, але більшість засуджувала такі твердження і наголошувала на тому, що він, як юрист, має розуміти, що подібні тези є дискримінаційними та неприпустимими.

На неприпустимості подібної дискредитації та закликів до дискримінації наголосила керівниця напрямку із захисту представників громадянського суспільства Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна. За її словами, коли людину оцінюють з погляду відповідності тій чи іншій посаді, зовнішні характеристики мають бути вилучені з критеріїв відбору, оскільки вони жодним чином не впливають на освіту, професійні якості чи досвід працівника або працівниці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter