Директорка гімназії на Львівщині сплатить 34 тисячі штрафу за проведення занять невакцинованими викладачами

Дата: 25 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Галицький райсуд Львова оштрафував на 34 тисячі директорку школи-гімназії Святої Софії за порушення правил карантину.

Про це повідомляє “Судовий репортер”. 

Костел Усіх Святих і монастир бенедиктинок, у якому працює школа святої Софії. Фото: Релігійно-інформаційна служба України

Із 23 вересня на Львівщині проводити очне навчання могли лише 14% шкіл, адже загалом в області тоді повний курс вакцинації отримали 37% освітян. Перехід до жовтої зони карантину не позначився на навчанні лише дошкільнят, учнів 1–4-х класів та учнів закладів спеціальної освіти.

Засуджена директорка ліцею, який діє під егідою УГКЦ, допустила заняття в класах 24 вересня. На той момент рівень вакцинації педагогів закладу був нижчим за 80%, які вимагає відповідна постанова уряду. Як доказ у справі судді розглянули довідку про стан вакцинації співробітників.

Це щонайменше друге судове рішення щодо керівників навчальних закладів на Львівщині, яких обвинувачували в порушенні карантинних обмежень. Раніше суд звільнив від відповідальності через малозначність правопорушення директорку школи із Золочева. Вона, як свідчать матеріали справи, також не забезпечила, щоб 80% працівників закладу мали довідки про вакцинацію. 

Освітянка свою провину визнала, а суд обмежився усним зауваженням. 

Після стрімкого збільшення кількості вакцинованих освітян навчальні заклади на Львівщині спочатку повернулися до звичайної роботи, однак невдовзі знову перейшли на дистанційку. Цілий тиждень навчання вдома влада запровадила перед тижнем осінніх канікул – у такий спосіб у регіоні хочуть розірвати хвилю захворюваності. 

Із 23 вересня на Львівщині проводити очне навчання могли лише 14% шкіл, адже загалом в області тоді повний курс вакцинації отримали менш ніж 40% освітян. Фото: lviv.com

З листопада співробітників сфери освіти, які не матимуть щеплення проти коронавірусу, відсторонятимуть від роботи на період карантину без збереження заробітної плати. Освітяни входять до переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти ковіду. 

Вимога щодо обов’язковості вакцинації, як пояснювали в МОЗ, уже міститься в чинному законодавстві. Так, стаття 12 закону про захист від інфекційних хвороб передбачає, що представники окремих професій, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних захворювань, підлягають обов’язковій вакцинації.

У цій же статті закону міститься норма про те, що “повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їхньою згодою після надання об’єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення”

Нагадаємо, що в школі-гімназії Святої Софії, директорку якої оштрафували за порушення карантину, у 2018 році координатором зовнішніх зв’язків працював львів’янин, який ґвалтував школярок. Чоловік, якого слідство вважає причетним до щонайменше 147 епізодів сексуального насильства, змушував дівчат роздягатись у власному кабінеті, а потім торкався їх статевим органом, нібито караючи за погану поведінку. 

За вчинене йому загрожує до 15 років в’язниці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter