Директор інтернет-провайдера “Кримком Юг” отримав вирок за надання послуг окупантам

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Солом’янський міський суд Києва оголосив вирок генеральному директору інтернет-провайдера компанії “Кримком ЮГ”, який надавав послуги російським окупантам, зокрема незаконним “міністерствам”, санаторію “Слідчого комітету РФ” та “Госсовєту Криму”. Чоловіка заочно засудили до чотирьох років ув’язнення.

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок, який суд оголосив 24 квітня 2024 року.

Офіс “Кримком Юг” у тимчасово окупованому Севастополі.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, засуджений – 46-річний громадянин України Сергієнко Іван Леонтійович (Sergiyenko Ivan Leontiyovych, Sergiyenko Ivan Leontyevich). 

За матеріалами справи, компанію “Кримком Юг” Сергієнко зареєстрував одразу після військової операції Російської Федерації із захоплення Кримського півострова – не пізніше 28 травня 2014 року.  З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, з квітня 2022 року, почав активно укладати контракти з росіянами на надання послуг.

6 квітня 2022 року уклав контракт з “Федеральным государственным бюджетным учреждением “Федеральный научно-клинический центр специализированных видов медицинской помощи и медицинских технологий федерального медико-биологического агентства” на майже 3 мільйони рублів для надання послуг з організації філіальної мережі передачі даних з виходом до мережі Інтернет. Ці ж послуги у Сергієнка ФМБА замовило і наприкінці грудня 2022 року на 2 мільйони рублів. 

15 квітня Сергієнко уклав контракт з “Муниципальным казенным учреждением “Единая дежурно-диспетчерская служба 112″ муниципального образования городской округ Ялта Республики Крым” на 623 тисячі рублів.

1 липня  – з незаконним “Управлением Министерства внутренних дел Российской Федерации по г. Севастополю” на 3 мільйони 811 тисяч рублів щодо надання послуг з організації багатоточкового з’єднання, умови якого виконано в повному обсязі згідно з актами про надані послуги та платіжними дорученнями про оплату.

Контракт на суму у 6 мільйонів 843 тисячі рублів він також уклав з “Государственным бютжетным учереждением Республики Крым “Многофункциональный центр предоставления государственных и муниципальных услуг” 7 листопада 2022 року.

А 21 листопада підписав договір з “Главным управлением Министерства Российской Федерации по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий по Республике Крым” на 1 мільйон 731 рубль.

Також послуги у “Кримком Юг” замовляли “Региональное таможенное управление радиоэлектронной безопасности объектов таможенной инфраструктуры” на 790 тисяч рублів, “Аппарат Государственного Совета Республики Крым” – на суму 324 тисячі рублів, “Государственное казенное учреждение Республики Крым “Безопасный регион” – 1 мільйон 144 тисячі рублів, “Министерство имущественных и земельных отношений Республики Крым” – 552 тисячі рублів, “Санаторий следственного комитета Российской Федерации “Родина” – 86 тисяч рублів та інші. 

Загалом слідчі дослідили 18 контрактів Сергієнка з окупантами. 

Солом’янський районний суд Києва визнав його винним у колабораційній діяльності та засудив до чотирьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані із державною службою і місцевим самоврядуванням або займатися господарською діяльністю строком на десять років з конфіскацією усього належного йому на праві власності майна на користь держави.

Напередодні Солом’янський районний суд Києва оголосив вирок комерційному директору та бухгалтеру ТОВ “Фирма “ТЭС” в тимчасово окупованому Криму. Вони уклали контракти на постачання пально-мастильних матеріалів окупаційним “органам влади РФ”.

Також раніше Соломʼянський районний суд Києва оголосив вирок підприємцю з Криму, який надавав товари й послуги незаконно створеній Росією “Прокуратурі Республіки Крим”.

Раніше повідомлялося, що Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя підозрює 155 мешканців Криму в колабораційній діяльності. Крім того, з початку окупації Криму українські правоохоронці розслідували 585 кримінальних проваджень щодо 708 злочинів за скоєння державної зради.
 
Прокурор Криму Ігор Поночовний пояснив, що кримінальної відповідальності варто боятися лише тим з кримських підприємців, які свідомо співпрацюють з окупаційною владою, збройними силами РФ та її каральними органами для заподіяння шкоди Україні.
 
Ігор Поночовний

Раніше керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Поночовний в інтерв’ю “Суспільне Крим” пояснив, що ведення підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території передбачає отримання дозволів та погоджень від окупаційних адміністрацій. З цього виникає формально склад злочину. Утім, прокуратура не планує криміналізувати бізнес, який забезпечував цивільне населення необхідними товарами, але криміналізуватиме підприємницьку діяльність, яка постачає товари та ресурси окупаційним відомствам Росії в Криму.

“Відповідатимуть ті, хто допомагає російській армії, спецслужбам, органам, які так чи інакше вчиняють агресію проти України й покликані забезпечувати окупаційний режим на півострові”, – пояснив Поночовний.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter