Двом військовим РФ загрожує довічне ув’язнення за вбивство цивільного мешканця Київщини

Дата: 11 Червня 2022
A+ A- Підписатися
Українські правоохоронці повідомили про підозру двом російським військовим, які у березні, під час тимчасової окупації Київської області, вбили цивільного та викрали нагороди у 96-річного ветерана.
 
Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.
 
Фото: Офіс генерального прокурора

“За даними слідства, у березні 2022 року під час окупації села Андріївка Бучанського району військовослужбовець 64 окремої гвардійської мотострілецької бригади сухопутних військ збройних сил РФ у складі 35-ї загальновійськової армії незаконно затримав цивільного чоловіка. Разом з іншим військовим, погрожуючи застосуванням насилля, вони помістили його до електричної підстанції. Там беззбройного чоловіка спочатку били, а потім підозрюваний вбив його пострілом в голову з вогнепальної зброї”, – йдеться у повідомленні.

Згодом окупант разом зі співслужбовцями увірвалися до будинку іншого мешканця села. Погрожуючи зброєю, вони заволоділи його автомобілем.

В іншому будинку у 96-річного ветерана другої світової війни підозрюваний викрав генератор, який забезпечував електроенергією помешкання.

Також, погрожуючи зброєю, він викрав у ветерана його ордени, а ще державні нагороди та відомчі відзнаки й нагороди Міністерства оборони України. Частину награбованого окупант причепив собі на форму, сфотографувався та хизувався цим у соціальній мережі.

Другий підозрюваний – військовослужбовець повітряно-десантних військ збройних сил РФ – разом із російськими солдатами проводив незаконні допити мирних мешканців села та обшуки у помешканнях громадян. Залякував та погрожував убивством.

Правоохоронці за процесуального керівництва Київської обласної та Києво-Святошинської окружної прокуратур встановили двох військовослужбовців РФ та повідомили їм про підозру у порушенні законів та звичаїв війни.

Санкція статті ч. 1, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічно.

Як відомо, що українські правоохоронці ідентифікували заступника командира бойової машини ЗС Росії, причетного до вбивства мирного жителя та імітації страти цивільних під час тимчасової окупації села Гавронщина на Київщині.

За даними генпрокурора, зловмисником виявився 21-річний уродженець Бурятії, заступник командира бойової машини – навідник-оператор 37 мотострілецької бригади 36 загальновійськової армії Надбіт Дабаєв.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter