Двом російським військовим, яких підозрюють у катуванні цивільних під час окупації Миколаївщини, оголосили підозри

Дата: 16 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Двом військовослужбовцям армії РФ, яких підозрюють у катуванні цивільних під час окупації Миколаївщини, оголосили підозри за фактом порушення законів і звичаїв війни.

Про це повідомляється у текстах підозр Арсену Мамедову та Денису Глибіну.

Ілюстративне фото. Джерело: Meta

Мешканці Ставропольського краю РФ Арсен Мамедов, 1994 року народження, позивний “Асхаб”, та Денис Глибін, 1980 року народження, позивний “Денис Север” проходили службу у 205 окремій мотострілковій козацькій бригаді Сухопутних військ Збройних сил РФ.

За даними слідства, ця бригада з 18 березня по 10 листопада 2022 року контролювала село Новопетрівка Баштанського району на Миколаївщині. У період окупації військовослужбовці армії РФ користувались майном місцевих, проводили рейди по будинках, залякували цивільних та погрожували вбивством, начебто шукаючи людей, які крадуть їхню зброю та боєприпаси.

Відомо, що крім підозрюваних, участь у викраденнях та катуваннях брали військові також  Джабраїл Юсупов з позивним “Габріель” та ще двоє з позивними “Алмаз” і “Каха”. Вони розробили план затримання місцевих жителів та застосування до них фізичного і психологічного тиску. 

Як повідомляється в тексті підозри, Мамедов, Юсупов, “Алмаз” і “Каха” одягли на голову місцевому жителю мішок та побили його прикладом автомата. Після цього вивезли чоловіка у багажнику автомобіля за село в поле, кинули в яму і тримали кілька годин.

Іншому цивільному вони погрожували вбивством, вистрелили з пістолета в його бік та побили прикладом автомата.

Погрожуючи вбивством, фігуранти вивезли ще одного місцевого жителя у багажнику авто на ферму та побили. Потім його помістили в залізничний вагон і ніч тримали в холоді, без води, їжі та свіжого повітря.

1 листопада ці ж самі військові вивезли у невідоме місце ще одного потерпілого, а 9 листопада, напередодні визволення Новопетрівки, труп цього чоловіка знайшли на околиці села з численними ушкодженнями, переломами та скрізним вогнепальним пораненням голови.

Нагадаємо, Служба безпеки України оголосила заочну підозру полковнику ФСБ Росії Максиму Живилу, який був одним з командувачів окупацією Вовчанська Харківської області. Слідство вважає, що Живило віддавав накази щодо репресій проти місцевого населення, а також сам брав участь у викраденнях та катуваннях цивільних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter