Двом військовим РФ, яких звинувачують у знущанні над цивільними на Чернігівщині, оголосили підозри

Дата: 22 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Двом російським військовослужбовцям, уродженцеві Новосибірська Файзибеку Нематову і вихідцеві з Бурятії Миколі Будаєву, прокурор Козелецької окружної прокуратури Чернігівської області оголосила підозри у порушенні законів та звичаїв війни.

Про це повідомляє видання “Судовий репортер”.

Російські окупанти. Ілюстративне фото. Джерело: Reuters

5 березня 2022 року військовослужбовці 55 окремої мотострілецької бригади тактичного сполучення Сухопутних військ РФ, в складі якої перебував Будаєв, та 1 мотострілецького батальйону 423 гвардійського мотострілецького полку, в складі якого перебував Нематов, тимчасово зайняли село Іванівка Чернігівської області.

Наступного дня близько 15-ї години Файзибек Нематов (1995 р.н.) і Микола Будаєв (1995 р.н.), озброєні автоматами, зайшли до приватного господарства. На подвір’ї зустріли подружжя господарів, а в будинку їхніх сина з невісткою і трьох дітей. Під час обшуку господарства Нематов з метою залякування робив неконтрольовані постріли по житловому будинку та автомобілю господаря. 

Окупанти, погрожуючи зброєю, примушували господиню зайти в льох, але жінка відмовлялася, остерігаючись побоїв і сексуального насильства. Будаєв змусив потерпілу стати на коліна на подвір’ї біля будинку, навів на неї автомат і погрожував вбити її, дітей і чоловіка у разі відмови. Нематов також направив автомат на потерпілу, змусивши її підвестися з колін і спуститися до погреба. Нематов супроводив жінку до погреба, залишивши свій автомат на подвір’ї під наглядом Будаєва. Всередині погреба росіянин показав жінці ручну гранату, пообіцявши застосувати її у випадку опору. Жінка вирвалась від Нематова і вибігла з погреба, зачинивши там солдата. 

Будаєв в цей час стеріг вихід з будинку. Почувши крики дружини, чоловік вибіг і схопив автомат Нематова та дав собаці команду нападати, відігнавши Будаєва на невелику відстань. Тоді росіянин застрелив собаку. Скориставшись ситуацією, дорослі і діти втекли та сховалися в іншому будинку в цьому селі.

Обох окупантів звинувачують у тому, що за попередньою змовою вони здійснили нелегальне ув’язнення цивільної особи, погрозу вбивством і катування, порушивши вимоги Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Нагадаємо, українські прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно військовослужбовця РФ, який ґвалтував та знущався з цивільних жителів під час окупації Київщини. Чоловіка судитимуть за порушення законів та звичаїв війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter