Трьох жительок Краматорська судитимуть за державну зраду та роботу на ворога

Дата: 29 Травня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальні акти стосовно трьох жительок Краматорська на Донеччині: двом подругам інкримінують державну зраду й поширення інформації про розташування підрозділів Збройних сил України, вчинене в умовах воєнного стану, ще одній жінці — колабораційну діяльність.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Зокрема, слідчі встановили, що одну з жінок завербував представник російських спецслужб. На виконання завдань свого куратора обвинувачувана коригувала вогонь окупантів. Також вона регулярно повідомляла співробітнику сил спеціальних операцій головного управління генштабу збройних сил РФ інформацію щодо результатів та місць ракетних ударів, завданих ворогом по Донеччині.

Водночас жінка передавала дані про місця дислокації, рух, кількість особового складу та техніки ЗСУ для подальшого їх артилерійського обстрілу.

У повідомленні ОГП наголошується: обвинувачена усвідомлювала, що цю інформацію ворог використовуватиме для розвідувально-підривної діяльності проти України. За це агресор, у разі захоплення регіону, гарантував їй керівну посаду в окупаційній адміністрації.

У цій діяльності обвинувачуваній допомагала подруга, яка в силу своєї професійної діяльності володіла інформацією про місця дислокації ЗСУ.

Станом на 29 травня, обидві прихильниці “русского міра” перебувають під вартою.

Ще одна місцева жителька спостерігала за прольотами української авіації та доповідала про розташування систем ППО, фактично працювала навідницею росіян на Донеччині, повідомили в ОГП. Обвинувальний акт щодо неї також вже скерували до суду. Їй інкримінують колабораційну діяльність — частина 7 статті 111-1 Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування встановило, що з вересня до листопада 2022 року жінка добровільно надавала допомогу двом учасникам терористичного угруповання “ДНР” у веденні бойових дій проти ЗСУ. Вона збирала й передавала їм через месенджер дані про місцезнаходження українських бійців у населених пунктах Краматорського й Покровського районів: як текстові повідомлення, так і скриншоти Google Maps. 

Окупанти дізнавались від неї про прольоти української військової авіації, розташування пунктів розвантаження ешелонів військової техніки, місць випробування безпілотних літальних апаратів і дислокацію комплексів ППО. Також “спостерігачка” радила окупантам, в який час доби краще завдавати ударів по цих об’єктах.

Загалом жінка передала близько 50 таких повідомлень.

До ухвалення вироку обвинувачена перебуватиме під вартою, її долю вирішуватиме Олександрівський районний суд Донеччини, уточнили в ОГП.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що суд відправив до в’язниці неповнолітнього, який допомагав росіянам обстрілювати позиції українських військових у Бахмуті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter