Двох українців ув’язнили в окупованому Луганську за нібито шпигунство на користь ЗСУ

Дата: 26 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Так званий верховний суд “ЛНР” засудив за нібито шпигунство на користь ЗСУ двох українців – 51-річного Олександра Соколова та 28-річного Віктора Солдатка.

Про це повідомляє пресслужба незаконного суду.

Віктор Солдатко, фото з російських ЗМІ

Окупанти визнали Соколова винним за двома статтями кримінального кодексу РФ – шпигунстві (ст. 276), публічних закликах до екстремізму ( ч. 2 ст. 280) та відправили до колонії суворого режиму на 16 років. Крім того, Олександру заборонили займатися діяльністю, пов’язаною з адмініструванням сайтів, а також створювати облікові записи у соціальних мережах.

За версією окупантів, з жовтня 2022 року до лютого 2023 року Соколов збирав відомості про переміщення і місця дислокації російських військовослужбовців, а також маршрути руху колон військової техніки на Луганщині. Зібрану інформацію він передавав співробітникам українських спецслужб через месенджери, переконують російські силовики. Крім того, у березні 2023 року в інтернеті він нібито розмістив публікації із закликами до розправи над тими, хто пішов працювати до окупаційних силових органів та судів.

Кримінальну справу проти чоловіка скерували до так званого верховного суду “ЛНР” 17 червня. Йому загрожував термін ув’язнення до 20 років позбавлення волі.

Росіяни опублікували відео, в якому чоловік начебто зізнається, що збирав і передавав інформацію українським телеграм-каналам про пересування російських військових підрозділів. Соколов також зазначає, що виступає проти так званої “спецоперації”.

Ще одного мешканця Новопсковського району, 28-річного Віктора Солдатка окупаційний суд запроторив до в’язниці на 13 років. Його звинуватили у шпигунстві (ст. 276 КК РФ) за нібито передачу українським спецслужбам інформації про збройні сили РФ в Луганській області.

За версією окупантів, Солдатко у телеграм збирав і передавав інформацію про російських військових співробітнику СБУ для “завдання шкоди безпеці РФ”.

Під час судового розгляду він нібито повністю визнав свою провину і розкаявся у скоєному. 

Нагадаємо, що окупаційні та російські суди регулярно виносять вироки українцям за нібито передачу даних спецслужбам. Окупанти ув’язнили за “шпигунство” на 12 років працівника ЗАЕС з Енергодара Сергія Спартесного, а також на 13 років мелітопольця Олександра Матюхіна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter