Двох мешканок Херсонщини позбавили права обіймати державні посади на понад 10 років за співпрацю з окупантами

Дата: 06 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Двох мешканок Херсонщини Ганну Прокопчук та Ірину Копитько, які під час окупації працювали у “головному управлінні МВС Херсонської області”, створеному окупаційною адміністрацією, позбавили права займати державні посади впродовж десяти та дванадцяти років. Обвинувачені самі визнали власну провину в суді.

Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ).

Фото: пресслужба ГУ Нацполіції у Херсонській області
Тоді ж керівництво псевдоправоохоронного органу почало набирати кадри. Частину посад зайняли росіяни, іншу частину — українці, що погодилися на співпрацю з РФ. 

Однією з них, згідно з вироком суду, була Ірина Копитько. 28 серпня вона працевлаштувалася в “відділ кадрів управління МВС” на посаду “інспектора”. 

Суд зауважив, що обвинувачена обійняла посаду за власним бажанням. 14 вересня керівництво видало наказ про її призначення. 

“Обвинувачена виконувала рішення окупаційної адміністрації, спрямовані на встановлення та утвердження тимчасової окупації державою-агресоркою частини території України”, — йдеться у вироку. 

Згодом, 21 жовтня жінка звільнилася. А за три тижні ЗСУ звільнили Херсон з-під окупації. 

Сама Копитько в суді повністю визнала вину. Суд сприйняв це за обставину, що пом’якшує покарання. Відтак суддя ухвалила не позбавляти її волі. Натомість жінку визнали винною в колабораційній діяльності та позбавили права обіймати будь-яку посаду в державних органах та органах самоврядування впродовж 10 років. 

Ганна Прокопчук потрапила в окупаційну структуру МВС 16 червня. Як встановив суд, вона скористалася пропозицією “невстановлених осіб”. 

Працювати Прокопчук почала у “Федеральній міграційній службі МВС РФ в Херсонській області” на посаді “тимчасово виконувачки обов’язків спеціаліста в федеральній міграційній службі”

Цей підрозділ з-поміж іншого мав забезпечувати видачу російських паспортів жителям Херсонщини. Прокопчук працювала там майже чотири місяці, поки в жовтні не звільнилася “за власним бажанням”.  

Чим саме Прокопчук займалася на своїй посаді, суд не встановив, оскільки сама обвинувачена у присутності свого адвоката подала заяву, в якій повністю визнала вину. 

Як і у справі Копитько, суд вирішив не позбавляти Прокопчук волі, але забрати в неї право обіймати державні посади. Термін цієї санкції на два роки більший, ніж у Копитько – 12 років.

Нагадаємо, наприкінці грудня правоохоронці затримали двох мешканців Херсона, які під час тимчасової окупації міста добровільно пішли працювати на російську адміністрацію в захоплену виправну колонію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter