Двох блогерок з Єгипту відправили до в’язниці за “торгівлю людьми”: правозахисники кажуть про репресії влади

Дата: 23 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Суд у Каїрі присудив 10 та 6 років ув’язнення двом популярним блогеркам Ханін Хоссам та Маваді Аль-Адхам. Жінок звинуватили у “торгівлі людьми”, однак правозахисники кажуть, що їхнє ув’язнення є ознакою нової репресивної тактики влади країни.

Про це повідомляє BBC.

Ханін Хоссам і Мавада Аль-Адхам. Фото: egyptianstreets.com

20-річна Ханін Хоссам і 23-річна Мавада Аль-Адхам вели популярні блоги у тіктоку. Перша мала у соцмережі близько 900 тисяч підписників, а друга – 1,4 мільйона. 

Вперше обох затримали ще минулого року та звинуватили Хоссам у “порушенні сімейних цінностей”, а Аль-Адхам у “непристойності”. Причиною для цього стали відео блогерок, в яких одна закликала жінок реєструватись у соцмережі, аби заробляти відео на контенті, а інша викладала ролики, в яких танцювала у модному одязі. 

Влітку минулого року суд відправив Хоссам та Аль-Адхам до в’язниці на два роки та додатково присудив понад 19 тисяч доларів штрафу. Вже на початку цього року вирок скасували і блогерки вийшли на волю, але незабаром дізнались, що стали фігурантками нової справи щодо “торгівлі людьми”. 

Адвокатка Хані Самех заявила, що її підзахисна отримала 10 років в’язниці через неявку в суд, хоча така можливість й передбачена законом. Сама Хоссам за декілька годин до арешту опублікувала на сторінці в інстаграмі звернення до президента Абдель Фаттаха ас-Сісі

“10 років! Я не зробила нічого аморального, щоб заслужити такий термін. Мене утримували у в’язниці 10 місяців, і я ні разу не поскаржилася після того, як мене випустили. Чому ви хочете посадити мене знову?” – запитувала вона. 

Окрім блогерок, у справі про “торгівлю людьми” засудили також трьох чоловіків, які нібито допомагали їм. Вони отримали по шість років за ґратами. 

Ще після першого затримання 2020-го правозахисники висловлювались на підтримку Хоссам та Аль-Адхам. Вони говорили про те, що тиск на них є ознакою нової репресивної тактики влади Єгипту щодо управління кіберпростором. 2018 року в країні ухвалили законодавство про кіберзлочинність, за яким до відповідальності можна притягати людей за, наприклад, публікацію вмісту, що порушує сімейні цінності.

Окрім цього, ув’язнення називали й проявом дискримінаційної політики влади щодо жінок. Лише за минулий рік шістьох єгиптянок заарештували за звинуваченнями в “руйнуванні сімейних цінностей”, “підбурюванні до розпусти” і “торгівлі людьми”.

“Дівчат звинувачують у порушенні єгипетських сімейних цінностей, але ніхто ніколи не визначав цих цінностей. Влада чітко дала зрозуміти: ви не можете вільно говорити або робити все, що вам подобається, навіть якщо ви взагалі не говорите про політику. Є лінії, які не можна перетинати”,коментував ув’язнення блогерок виконавчий директор єгипетської організації Комісія з прав і свобод Мохамед Лотфі.

Нагадаємо, що декілька років назад у Єгипті журналіста Мохаммеда аль-Гхіті засудили до позбавлення волі, штрафу та виправних робіт за інтерв’ю з геєм. Незадовго до цього за появу на червоній доріжці у напівпрозорій сукні, крізь яку було видно ноги, судили акторку Ранію Юссеф.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter