Дві виборчі комісії відмовилися реєструвати документи політсил через фемінітиви

Дата: 24 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Вінницька та Тернопільська обласні територіальні виборчі комісії відмовилися зареєструвати документи політичних сил через використання в них фемінітивів. 

Про відповідне звернення повідомили активістки ініціативи “Вибори без сексизму”.

ТВК у Вінницькій та Тернопільській областях відмовилися зареєструвати документи політичних сил через використання в них…

Опубліковано Вибори БЕЗ сексизму Четвер, 24 вересня 2020 р.

Члени партій підготували необхідний пакет документів для реєстрації кандидатів на місцевих виборах, у яких використали фемінітиви, зокрема “кандидатка”, “членкиня”, “громадянка”. Однак виборчі комісії відмовилися їх реєструвати, аргументуючи це тим, що вживання фемінітивів не передбачає новий Виборчий кодекс, а тому документи партіям повернули на доопрацювання.

“Вживання фемінітивів – це вже є не тільки практика розмовної мови, а й мови офіційної, та починає використовуватися, зокрема, і в нормативно-правових актах. До того ж якщо в поданих документах виявлено помилки чи неточності, якщо вони не є перешкодою для розуміння змісту, то також, згідно з ч. 3 ст. 230, не є підставою для відмови”, – наголошує членкиня експертної ради при МФО “Рівні можливості” та експертка Любов Лук’янцева.

За інформацією активісток, виборча комісія не надала офіційного роз’яснення відмови, проте послалася на існування внутрішнього усного розпорядження ЦВК, яке наполегливо рекомендує уникати фемінітивів. 

Нагадаємо, що нещодавно в Україні офіційно дозволили використовувати фемінітиви в назвах професій. Досі питання щодо фемінітивів спричиняє багато дискусій в українському суспільстві. Так, наприклад, нещодавно прессекретарка президента України Юлія Мендель заявила, що фемінітиви збільшують ґендерний розрив між статями та погано впливають на права жінок у суспільстві. Однак з нею не погоджуються експерти, які нагадають, що фемінітиви потрібні для видимості жінок у мові, а отже – у суспільстві.

Відомо, що чергові місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня 2020 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter