Відтепер офіційно назви професій можна вказувати у фемінітиві

Дата: 25 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило наказ, який дозволяє офіційно використовувати фемінітиви в назвах професій.

Відповідний документ опублікували на сайті відомства. 

 

Згідно з наказом, під  час внесення запису про назву роботи до кадрової документації окремого працівника професійні назви робіт відтепер можуть адаптувати для означення жіночої статі за бажанням користувачів. Відповідні зміни в міністерстві ухвалили, посилаючись на пункт нового правопису, куди минулого року додали норму щодо утворення фемінітивів.

Відомо, що використання фемінітивів досі спричиняє багато дискусій в українському суспільстві. Так, наприклад, нещодавно прессекретарка президента України Юлія Мендель заявила, що фемінітиви збільшують ґендерний розрив між статями та погано впливають на права жінок у суспільстві. Однак з нею не погоджуються експерти, які нагадають, що фемінітиви потрібні для видимості жінок у мові, а отже – у суспільстві.

Нагадаємо, що лише наприкінці 2017 року уряд скасував наказ про заборону на 458 професій для жінок. До цього їм заборонялося працювати в цілій низці важливих галузей, таких як підземні роботи, водіння деяких видів вантажного і пасажирського транспорту, робота в машинному відділенні корабля, низка будівельних спеціальностей.

Серед цих 450 є багато таких, у яких жінки дуже зацікавлені. Це, зокрема, добре оплачувані професії машиніста метро, моториста на кораблі, водія автобуса далекого прямування. Подібні заборони досі діють у багатьох колишніх Радянських республіках, наприклад у Білорусі, Росії, Вірменії, Грузії, республіках Центральної Азії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter