Дві родини військовополонених хотіли ошукати на 60 тисяч доларів, частина з яких мала піти російським спецслужбам

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Києві правоохоронці затримали двох людей, яким закидають пособництво державі-агресору за спробу ошукати дві родини військовополонених українських бійців. 

Про це розповіли в СБУ. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Підозрювані вимагали 60 тисяч доларів, які нібито мали передати російським бойовикам для внесення до списків обміну. Для переконливості під час спілкування вони видавали себе за співробітників правоохоронних органів.

“Зловмисники мали зв’язки серед бойовиків та дистанційно отримували від них інформацію про українських полонених… Повертати воїнів ЗСУ додому учасники “схеми” не збирались”, – розповідають слідчі. 

В Офісі генерального прокурора, повідомляючи про затримання ділків, наголосили, що частина грошей мала піти представникам спецслужб РФ. 

“Такі дії свідчать про добровільний збір, підготовку та передачу матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора”, – вважають прокурори. 

Під час обшуків у фігурантів справи знайшли підроблені посвідчення правоохоронців, візитну картку представника російської “неурядової” організації “Фонд розвитку Росії”, розцінки за конфіденційну інформацію про громадян України та інші речові докази.

Якщо суд визнає затриманих винними, то їм загрожуватиме до 12 років в’язниці з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що в уряді вже закликали українців не шукати зниклих безвісти та полонених через телеграм чи фейсбук, натомість звертатися до профільних відомств. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter