Два роки після нападу на Гандзюк: активісти вимагають покарати винних у саботажі слідства

Дата: 31 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Більше сотні людей мітингували під стінами Міністерства внутрішніх справ України до других роковин нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк у Херсоні, внаслідок якого вона померла. Подію анонсувала напередодні ініціатива “Хто замовив Катю Гандзюк”. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA. 

Спочатку активісти вишикувались перед входом до міністерства. У руках вони тримали плакати з перекресленими іменами чиновників і політиків, яких звинувачують у саботажі розслідування нападу на Гандзюк та покриванні винних: Олексія Левіна, Євгена Рищука, Арсена Авакова, Ігоря Павловського, Владислава Мангера, Іллі Киви, Артура Мерікова, Антона Геращенка, Сергія Курділова та Сергія Торбіна. 

На переконання активістів, ці люди мають понести персональну відповідальність за “порожні теки” і Лише через три місяці після нападу, коли Гандзюк померла, всю справу передали до СБУ, Національна поліція передала порожні теки і заявила, що проведені негласні слідчі дії були “неефективні”, а значить – поховала багато доказів вини замовників і причетності правоохоронців., які поліція передала СБУ разом з повноваженням розслідувати цей злочин.

Згадали учасники акції й те, як МВС затримало непричетного чоловіка на початку розслідування, а також не провело експертизу речовини, якою облили загиблу активістку (це зробив місцевий водоканал. – Ред.). 

Потім означені вище імена написали фарбою на асфальті перед фасадом міністерства і запалили димові шашки, скандуючи “Аваков – чорт”. 

До протестувальників ніхто з представників органу не вийшов. 

Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня 2019-го п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років ув’язнення. 27 квітня 2020-го СБУ заявила про завершення досудового розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Катерину Гандзюк.

28 липня Офіс Генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт щодо них. Раніше також стало відомо, що Мангер, ймовірно, погрожував свідкам у справі. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter