Дружина заарештованого в Криму журналіста Єсипенка очікує від Зеленського більших зусиль для звільнення політв’язнів

Дата: 17 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Дружина заарештованого в Криму фрілансера “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка Катерина очікує від президента України Володимира Зеленського більших зусиль для звільнення її чоловіка та інших політичних в’язнів.

Про це вона говорила в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Катерина Єсипенко

Вона нарікає, що в родини немає жодної комунікації з владою.

“Влад пише листи до президента (Володимира Зеленського. – Ред.), я звертаюся. І все без відповіді. […] Байдужих людей довкола мало, але хто залишається осторонь і кому це малоцікаво – це Офіс президента, на жаль. Це наша влада. Просто хочу почути відповідь на запитання: що ми, як родичі політв’язнів, ще маємо зробити для того, щоб президент Зеленський нас почув і зрозумів, що наші діти залишилися сиротами, що наші брати, чоловіки, батьки перебувають у в’язницях незаконно, втрачають там своє здоров’я, життя і найголовніше: хто з Офісу президента відповість за свою бездіяльність?” – сказала Катерина Єсипенко.

Дружина політв’язня, яка в жовтні відвідала Держдепартамент США, зазначила, що в США “охочіше приймають родичів політв’язнів, ніж у нас у країні, на Банковій (вулиця, де розташований Офіс президента. – Ред.)”.

“Ми хочемо почути від президента: чому він не зацікавлений у звільненні рідних українських політв’язнів і повертати їх додому живими та більш-менш здоровими?” – додала Єсипенко. Водночас вона зазначила, що родичі політв’язнів не мають претензій до Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, бо воно завжди на зв’язку і надає підтримку.

Крим.Реалії” попросило прокоментувати заяву Катерини Єсипенко прессекретаря президента України Сергія Никифорова, проте не отримало відповіді.

Тим часом незаконний “Сімферопольський районний суд” 16 листопада провів виїзне засідання в кримінальній справі проти заарештованого журналіста.

За словами адвоката Дмитра Дінзе, учасники процесу прибули на спеціалізовану стоянку, де в присутності доставленого із СІЗО Владислава Єсипенка провели “огляд транспортного засобу” – особистого автомобіля журналіста.

За словами адвоката, Єсипенко звернув увагу суду на відсутність відеореєстратора, а також висловив думку, що кишеня під кермовою колонкою, де нібито було виявлено вибуховий пристрій, стала більшою. Водночас адвокат зазначив, що “видимих ознак внесення конструктивних змін немає”, але захист має намір з’ясувати в автовиробника характеристики цього поглиблення в торпеді.

Наступне засідання в справі Владислава Єсипенка в Криму заплановано на 22 листопада.

Кримська правозахисниця Лутфіє Зудієва повідомляє, що Єсипенко після тортур ФСБ страждає на панічні атаки й через це звертався до психолога.  

“Раніше, під час попередніх судових засідань, Владислав Єсипенко говорив, що страждає на панічні атаки. Він отримав від адвоката Тараса Омельченка інструкцію про боротьбу з панічними атаками та звертається до психолога в слідчому ізоляторі, щоб якось реабілітуватися. Сьогодні, за словами адвоката Дмитра Дінзе, він виглядав досить непогано, тому що його вивезли на свіже повітря, він побачив свого захисника і пожартував, що сьогодні вперше побачив небо”, – повідомила Зудієва.

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка. За попередньою інформацією, чоловіка арештували у зв’язку з його політичними поглядами після відвідування акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у місті 9 березня 2021 року.

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Начальник Управління взаємодії зі ЗМІ та громадськістю СБУ Артем Дехтяренко в коментарі виданню ZMINA заперечив, що журналіст співпрацював зі Службою безпеки України. Водночас він наголосив, що органи влади РФ та окупаційна адміністрація відповідальні за порушення норм міжнародного права, політичні переслідування та незаконні затримання українців, зокрема на території Автономної Республіки Крим.

Раніше повідомлялося, що експертиза не знайшла відбитків пальців арештованого журналіста на “вилученій” у нього гранаті.

Напередодні Кримська правозахисна група заявила про позбавлення українця права на захист, оскільки до нього не допускали  незалежних адвокатів – Еміля Курбедінова та Олексія Ладіна. Натомість Єсипенку без його згоди призначили адвокатку Віолетту Синеглазову, яка вже неодноразово фігурувала в політично мотивованих справах проти громадян України, фактично захищаючи не підзахисних, а інтереси слідства. Вона раніше не оскаржувала взяття підзахисного під варту і не з’явилася на засідання у “Верховному суді Криму”.

Синеглазова ввійшла в справу, судячи з матеріалів, 11 березня. Вона ж підписувала перші документи справи – протоколи про затримання і допит Єсипенка. Утім, як повідомляють “Ґрати”, жінка не була черговим адвокатом Адвокатської палати Криму в ці дні й, згідно з регламентом роботи палати, не мала права брати участь у справі. У графіку чергувань адвокатів палати за Сімферопольським судовим районом ідеться, що Синеглазова чергувала 8 і 20 березня.

Під час судового засідання в незаконному “Верховному суді Криму” Єсипенко заявив, що його катували протягом двох діб, з моменту затримання до надходження в ІТТ Сімферополя. Чоловіка били по тулубу, ногах та в ділянку статевих органів. Силовики ФСБ також приставляли до мочок вух та голови Єсипенка контакти, після чого вмикали електричний струм, що завдавав нестерпного болю. Коли він більш-менш звикав до цього, силу струму збільшували. 

Єсипенко також стверджує, що його ставили в стійку лежачи на кулаки, на руки й, коли він уже більше не міг стояти й падав, починали бити ногами по різних частинах тіла. 

Крім того, ФСБ погрожувала йому, що якщо він не дасть зізнавальних свідчень, то його знайдуть у камері повішеним і все буде обставлене як самогубство. Через це на судовому засіданні журналіст заявив, що він не збирався і не збирається накладати на себе руки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter