“Доводиться спати по черзі”: засуджений кримський “свідок Єгови” розповів про умови в СІЗО

Дата: 03 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Засуджений до шести років в’язниці “свідок Єгови” Сергій Філатов розповів про умови тримання в Сімферопольському СІЗО №1, куди його помістили після ухвалення вироку.

Про це повідомляє кореспондент “Крим.Реалії” з посиланням на дружину Сергія Філатова Наталю Філатову. 

Так, під час побачення зі своєю дружиною чоловік повідомив, що в камері, куди його помістили, більшість в’язнів палить, а спати доводиться по черзі.

“У камері всі палять, і він сильно страждає від сигаретного диму. Через це погіршується стан здоров’я, з’явився важкий сухий кашель. Також він сказав, що камера на 12 спальних місць, а в ній останнім часом перебувало 14 осіб, тому доводиться спати по черзі. Через це він сильно втомлюється – емоційно і фізично. На свіже повітря практично не виводять”, – розповіла Наталя Філатова.

За її словами, адвокат Філатова Олег Захарчук написав заяву на ім’я начальника СІЗО Сергія Бережного з проханням перевести його підзахисного в іншу камеру, але відповіді поки не отримав.

Наталя Філатова також розповіла, що їй вдалося передати чоловікові необхідні ліки, але співробітники СІЗО передали їх засудженому без інструкції, через що він не знав, як правильно їх приймати.

“Багато друзів уже написали і надіслали безліч листів на підтримку Сергія, але він поки що не отримав жодного. Зокрема, ми з дітьми написали вже близько 10 листів. Відповідей не отримуємо. Захисник писав заяву на ім’я начальника СІЗО і з цього приводу”, – додала Філатова.

Нагадаємо, так званий “Джанкойський районний суд” 5 березня засудив Сергія Філатова до шести років колонії загального режиму, визнавши винним в “організації діяльності екстремістської організації” (частина 1 статті 282.2 Кримінального кодексу Росії). Після оголошення вироку Філатова прямо з будівлі суду відвезли в СІЗО Сімферополя. Раніше він очолював у Північному Криму місцеву релігійну громаду “Свідків Єгови”.

Нагадаємо, що Сергій Філатов – батько чотирьох дітей, який переїхав до окупованого Криму з Херсона через хворобу доньки.

Як відомо, тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. 

Практика переслідування “свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території: у листопаді минулого року в Джанкої співробітники ФСБ Росії провели обшуки й затримання за кількома десятками адрес. Тиску зазнають і єговісти на Донбасі. 

У 2018 році стало відомо, що “Свідки Єгови” подали 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії

США в ОБСЄ засудили переслідування мусульман і “Свідків Єгови” в Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter