“Доступно!”: для пошуку безбар’єрних локацій у різних містах України створили чатбот

Дата: 14 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні створили чатбот “Доступно!”, який допоможе в пошуках безбарʼєрних локацій у великих містах – Києві, Тернополі, Вінниці, Рівному, Дніпрі, Хмельницькому та Чернівцях.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

Ілюстративне зображення. Фото: Мета

Команди громадських організацій “Український центр суспільних даних” та “Доступно.ЮА” за участю “ЛУН Місто” розробили цифровий сервіс “Доступно!” для зручного й швидкого пошуку безбар’єрних локацій.

Розробники зібрали інформацію про доступність об’єктів міського простору з реєстру ЦНАПів на порталі “Дія”, онлайн-ресурсів місцевої влади й мапи ГО “ЛУН Місто”. Усього до чатбота додали понад 5 тисяч об’єктів.

Тож відтепер люди з інвалідністю, літні люди та батьки з малими дітьми можуть знайти найближче безбарʼєрне громадське місце – парк, лікарню чи ЦНАП – і перевірити його доступність у чатботі. 

Нагадаємо, що Мінвідновлення оприлюднило рейтинг обласних адміністрацій за ступенем безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг. У межах дослідження обстежили 53 855 об’єктів, серед яких ЦНАПи, лікувальні заклади, вокзали, соціальні та заклади освіти тощо.

За результатами обстежень доступності та безбар’єрності Хмельницька область набрала 156 балів із 625 можливих. Це найнижчий результат серед аналізованих регіонів. Також низький ступінь безбар’єрності мають Херсонська, Донецька, Чернівецька та Полтавська області.

Водночас система оцінювання цих установ викликала обговорення в колах фахівців, які знаються на питаннях безбарʼєрності. Зокрема, експертка з питань інклюзивності та безбарʼєрності Ніна Мацюк в інтервʼю хмельницькому телеканалу ТВ7+ зазначила, що для оцінювання будь-якого об’єкта слід напрацювати відповідні критерії, завдяки яким можна було б обʼєктивно подивитися на ту чи іншу будівлю.

Раніше ZMINA також писала, що на ютубі зʼявилося тревел-шоу, у якому ветеран російсько-української війни Олександр Терен разом з українськими відомими людьми на кріслах колісних відвідує різні міста України та випробовує їх на доступність. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter