Допомагав переправляти боєприпаси: СБУ повідомила про підозру очільнику Херсонського “морпорту РФ”

Дата: 01 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

​​Правоохоронці оголосили підозру очільнику Херсонського “морпорту РФ”, який сприяв водній переправі ворожих боєприпасів на правий берег Дніпра.

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Служба безпеки продовжує системно викривати зрадників і колаборантів, які перебувають у захоплених районах півдня і сходу нашої держави. У результаті слідчо-оперативних дій повідомлено про підозру у вчиненні злочинів проти України ще трьом ворожим поплічникам”, – йдеться в повідомленні. 

Серед них – керівник створеного Росією “державного унітарного підприємства “Херсонський морський торговельний порт”.

Правоохоронці встановили, що він забезпечував переправлення військової техніки й боєприпасів РФ для окупаційного угруповання на правому березі Дніпра. Для цього надав плавзасоби підприємства, які використовувалися під час зведення мостових переправ через Дніпро.

Також “посадовець” брав участь у розграбуванні захоплених підприємств воднотранспортної галузі регіону для передання викраденого майна на користь РФ.

За даними слідства, підозрюваним є колишній посадовець Укрводшляху. У червні цього року він добровільно пішов на співпрацю з росіянами й вступив до лав окупаційної адміністрації Херсона.

Наразі йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Крім цього, на Херсонщині задокументували злочинну діяльність призначеного загарбниками “голови” селища Миролюбівка.

З початку окупації села підозрюваний із власної ініціативи допомагав окупантам. Він надавав їм інформацію стосовно учасників АТО та українських правоохоронців. Також він водив представників окупаційної влади місцевістю та допомагав їм формувати логістику. 

Крім того, на Луганщині викрили колишню директорку гімназії в Біловодську, яка добровільно погодилася очолити місцевий ліцей, підпорядкований окупаційній адміністрації так званої “ЛНР”.

За вказівкою окупантів вона організувала “навчальний процес” з використанням російських підручників і “методичок”, а педагогів скерувала на “перепідготовку” до РФ.

Перебуваючи на “посаді”, жінка агітувала дітей підтримати окупантів і надалі приєднуватися до їхніх лав. Для поширення прокремлівської пропаганди вона закликала до створення в захоплених школах осередків так званої “юнарміі” РФ.

Наразі Служба безпеки встановила місця перебування всіх трьох підозрюваних, задокументувала їхні злочинні дії і проводить комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, що працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру заступниці директора житомирського ліцею №25. Жінка виправдовувала збройну агресію Росії проти України, а також підтримувала окупацію Криму та Донецької області. Їй може загрожувати до трьох років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter