Донеччанин, який з 2014-го воював проти України, проведе 10 років у в’язниці

Дата: 06 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Індустріальний районний суд Дніпра визнав винним у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, участі в терористичній організації і діяльності не передбачених законом збройних формувань мешканця Донеччини та відправив його за ґрати на 10 років. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Мешканець Донецька, як кажуть слідчі, ще у квітні 2014-го вступив до лав деенерівців. 

Протягом восьми років він був стрілком і кулеметником у щонайменше чотирьох незаконних збройних формуваннях – так званих “народному ополченні Донбасу”, “Сотні Чегевари”, “Слов’янській бригаді”, а також “першому армійському корпусі”.

Проти українських захисників засуджений воював поблизу Донецька, Краматорська, Шахтарська та селища Піски.

Нагадаємо, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване тим, що Україна в судах переслідує власних громадян – членів озброєних груп, пов’язаних з Росією. 

Річ у тім, що судове переслідування комбатантів лише за участь у бойових діях заборонено міжнародним гуманітарним правом. Судити можуть тільки за скоєння міжнародних злочинів.

Українські ж правозахисники критикували практику засудження примусово мобілізованих з окупованих територій, які є жертвами воєнного злочину, але на практиці стають фігурантами кримінальних проваджень.

Чоловіків, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за державну зраду. Міжнародне гуманітарне право цього не забороняє.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter