Документальна стрічка “Звідки куди” про евакуацію українців отримала міжнародну нагороду

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Документальна кінострічка “Звідки куди” (In the Rearview) польського режисера Мачека Хамели про евакуацію українців з прифронтових територій на початку повномасштабного російського вторгнення отримала нагороду Pare Lorentz award від Міжнародної асоціації документального кіно.

Про це пише “Детектор медіа”.

“Цю нагороду здобувають стрічки, в яких проведено об’єктивне дослідження, творчо розказано історію, є видатна музична композиція та майстерна режисура, монтаж та операторська робота”, — йдеться у пресрелізі творців фільму.

В команді стрічки додали, що вона продовжує нагадувати за кордоном про російську агресію проти України. Нещодавно покази “Звідки куди” відбулися у Нью-Йорку, Лос-Анджелесі та Чикаго.

Режисер фільму на показах під час спілкування із глядачами розповів про гуманітарні потреби українців та закликав продовжувати підтримку України.

Нагадаємо, що “Звідки куди” – повнометражний документальний фільм, створений у копродукції Польщі, Франції та України. Від нашої країни до виробництва картини долучилась кінокомпанія 435 FILMS, засновницею якої є кінопродюсерка Анна Паленчук.

У стрічці показаний збірний образ українських переселенців, які після повномасштабного вторгнення Росії були змушені залишити свої домівки і їхати в нікуди.

Події у фільмі відбуваються в евакуаційному мікроавтобусі. Камера здебільшого спрямована на пасажирів, які сидять на задньому сидінні, фіксуючи їхній стан.

Мачек Хамела особисто займався евакуацією українців. У якийсь момент він встановив камеру в бусику й записував розмови з людьми. За пів року чоловік вивіз в евакуацію 400 людей, частина з них стала героями його стрічки.

Світова прем’єра “Звідки куди” відбулася у травні цього року на Каннському кінофестивалі. Картина вже має 19 нагород та 9 номінацій. Зокрема, здобув нагороду в номінації “Найкращий документальний фільм” Одеського міжнародного кінофестивалю, дві нагороди Варшавського міжнародного кінофестивалю Planete Doc Review, відзнаку від Шеффілдського міжнародного фестивалю документальних фільмів.

У серпні 2023 року стрічку внесли до селекційного списку фільмів, що претендують на премію Європейської кіноакадемії в категорії “Найкращий документальний фільм”. Також до цього списку ввійшли ще два українських фільми – “Батьківщина” режисерів Ханни Бадзяки та Александера Міхалковіча (Швеція, Норвегія, Україна) і “Ми не згаснемо” режисерки Аліси Коваленко (Україна, Польща, Франція)).

Також “Звідки куди” та ще одна стрічка – “Літургія протитанкових перешкод” Дмитра Сухолиткого-Собчука стали номінантами на премію Міжнародної асоціації документального кіно.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Американська кіноакадемія оприлюднила офіційні кваліфікаційні списки фільмів, допущених до розгляду на нагороди 96-ї кінопремії “Оскар”, вручення якої відбудеться в березні 2024 року. До них потрапили п’ять українських кінострічок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter