Додому повернули 44 дитини, яких росіяни депортували до РФ

Дата: 05 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Минулого місяця до України вдалося повернути 44 дитини, яких російські військові депортували на територію РФ. 

Про це повідомили в Мінреінтеграції. 

Фото: ctvnews

Більшість із повернутих – діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування. Наразі Мінреінтеграції розробило спеціальний алгоритм щодо того, як слід поводитись, якщо вам стало відомо про незаконне переміщення дитини-сироти на ТОТ або до РФ.

Крім того, уряд має розробити зміни до механізму усиновлення дітей під час воєнного стану, що допоможе тим з них, які втратили батьків, знайти нову родину.

У червні очільниця МінТОТ Ірина Верещук розповідала, що до України вдалося повернути вже декілька десятків депортованих дітей. Однак тоді міністерка не уточнювала, чи йдеться про дітей-сиріт, чи про дітей, яких розлучили з батьками.

Історії повернення на батьківщину деяких з депортованих стають відомими, як-от, наприклад, історія 12-річної Кіри Обединської. Її батько, багаторазовий чемпіон України з водного поло та екскапітан національної збірної Євген Обединський, загинув унаслідок авіабомбардування в Маріуполі 17 березня, а дівчинку росіяни вкрали, відвезли спочатку до окупованого Донецька й згодом до Росії. Нині вона перебуває зі своєю бабусею. 

Також повернули дев’ятирічного Іллю Матвієнка, який унаслідок російських обстрілів втратив у Маріуполі маму та опинився в РФ.

Повернути вдалося й двох інших примусово депортованих з Маріуполя підлітків – Івана Матковського та Максима Бойка.

Нагадаємо, що Росія скоює всі наявні типи тяжких воєнних злочинів проти українських дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter