Docudays UA запускає подкасти з правозахисними подіями фестивалю: про що говоритимуть і де слухати

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародний фестиваль документального про права людини “Docudays UA” та Радіо Сковорода запустили подкаст “Rights now!”. Це записи п’ятьох подій правозахисної програми “Rights now!” та проєкту “Архів війни”, що відбулися під час 20 фестивалю “Docudays UA” в червні 2023 року.  

Як повідомили ZMINA в оргкомітеті фестивалю, епізоди подкасту “Rights Now!” виходитимуть що два тижні на всіх цифрових платформах (SoundCloud, Spotify, Google та Apple podcasts). У них експерти та експертки говоритимуть про права людини під час війни, зокрема про відбудову країни та справедливе покарання воєнних злочинців. 

Перший аудіозапис розмови “Відновлення після поранень: як військові долають бюрократію” вже доступний для прослуховування за посиланням https://bit.ly/44aTISN. Гості події – засновники громадської організації, яка захищає права військових, “Принцип”: військовослужбовець, адвокат Масі Найєм та правозахисниця Любов Галан, а також військова медикиня Аліна Михайлова. Вони розмірковують, як мінімізувати бюрократичні процедури та зробити ефективною взаємодію військових з державою. 

У наступному епізоді, “Психологічний самозахист: чому важливо жартувати про війну”, журналіст Євген Павлюковський обговорює з мінометником ЗСУ і соціологом Олександром Шульгою та політичною психологинею Світланою Чуніхіною те, як жарти можуть бути способом психологічного самозахисту. 

Третім епізодом подкасту є розмова “Голоси України: як говорити про війну, аби світ розумів“. У ній журналістка Наталка Гуменюк, американський документаліст Том Дженнінгс, військовий кореспондент і лауреат Пулітцерівської премії Мстислав Чернов, а також режисер Роман Любий розповідають про свій досвід донесення правди про війну в Україні за кордоном. Модерує розмову проєктна менеджерка “Архіву війни” Марія Бучельнікова. 

Про покарання воєнних злочинців та важливість називати речі своїми іменами йдеться в епізоді “Конфлікт, війна, геноцид? Що напишуть про російську агресію підручники з історії?“. Журналіст Українського радіо Роман Коляда веде діалог з керівником Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрієм Бєлоусовим та юридичним директором громадської організації “Truth Hounds”, Дмитром Ковалем.

Завершиться подкаст розмовою про “Відбудову України: як зробити громади комфортними для всіх. У ній юристка зі спеціалізацією в урбаністиці Олена Купіна, урбаністка Дарина Пирогова та активістка Уляна Джурляк дають практичні поради, як мешканці та мешканки за допомогою інструментів громадського контролю можуть долучитися до відбудови своїх населених пунктів. А модерує розмову комунікаційниця Анастасія Куриленко. 

Правозахисна програма “Rights now!” щорічно відбувається в межах кінофестивалю “Docudays UA”. Це майданчик для обговорення актуальних питань правозахисниками, представниками держави та громадського сектору та незалежними експертами. “Архів війни” – проєкт ГО “Докудейз” та Infoscope, який збирає та каталогізує цифрові матеріали про велику війну.   

Нагадаємо, з 2 до 8 червня в київському кінотеатрі “Жовтень” проходив 20-й фестиваль документального кіно про права людини “Docudays UA”. Цьогоріч фестиваль зібрав 53 фільми із 27 країн світу: від Гренландії до Південної Африки. Зокрема, у програмі було 28 українських стрічок: 14 повнометражних і 14 короткометражних. Також під час фестивалю відбувалися мистецькі інсталяції та актуальні дискусії. А команда фестивалю презентувала результати роботи проєкту “Архів війни”, який з весни 2022 року збирає відео- та аудіосвідчення про війну в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter