Добровольці-іноземці під загрозою депортації і просять громадянства

Дата: 12 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Бійцям з інших країн, які брали участь в АТО, загрожує примусова депортація з території України.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, добровольці підписали листа до президента України з проханням надати добровольцям-іноземцям громадянство України та до Державної міграційної служби України з закликом заморозити будь-які дії з їх примусової депортації, доки питання не буде вирішено.

В АТО беруть участь більше 1000 іноземців з Білорусі, Росії, Грузії, Чечні, Польщі, Ізраїлю та інших країн, які або мають корені походження з України, родини, або вважають важливим захищати суверенітет України. Минулого року президент Порошенко з трибуни Верховної Ради пообіцяв підписати указ про надання громадянства всім добровольцям-іноземцям.

За словами Мирослава Гая, волонтера, учасника бойових дій у складі Національної гвардії України, минув майже рік, але вирішення питання гальмується з невідомих причин. Добровольці подають всі необхідні документи, але отримують офіційні відмови у наданні громадянства.

Через це вони звертаються саме до президента. Він є єдиним органом, який має право надати громадянство будь-якій особі без жодних формальних підстав. Добровольці-іноземці, які брали учать в АТО, не мають жодних формальних підстав отримати громадянство України, оскільки участь в АТО або захист незалежності держави не є такими підставами.

Посвідка на постійне проживання або статус біженця не дають право захищати державу на фронті, – коментує проблему Дмитро Бєлогорцев, громадянин республіки Білорусь, боєць батальйону “Донбас”, ветеран боїв під Іловайськом. – Іноземці не мають права служити у збройних силах. Якщо в людини немає громадянства, вона обмежена у правах“.

Дмитро Добродомов, народний депутат України, вважає, що найлегше було б вирішити це питання законодавчо. Законопроект №1901 щодо спрощення порядку прийняття до громадянства України окремих категорій осіб (маються на увазі учасники АТО) був проголосований в першому читанні. Але більш важливим, на думку народного депутата, є законопроект № 2389 про проходження військової служби іноземцями та особами без громадянства у Збройних силах України. Цей законопроект передбачає надання громадянства Державною міграційною службою України за скороченою процедурою, де 2 місяці закладається на перевірку особи Службою безпеки України. З невідомих причин ці законопроекти не включаються до порядку денного.

Ми вимагаємо негайно включити ці законопроекти у порядок денний, – каже Дмитро Добродомов. – Комітети пройдено. Залишилося їх лише проголосувати. Переконаний, що голосів  вистачить“.

Наслідки примусової депортації з території України, кажуть добровольці, можна тільки уявити. Є дуже високий ризик, що, повернувшись до своєї країни, вони будуть ув’язнені за ту діяльність, якою вони займались на території України. Дехто боїться розкривати свої дані через можливість надання Державною міграційною службою України припису залишити територію України.

Ми сподіваємося, що обіцянки надати громадянство добровольцям-іноземцям будуть виконані, – каже Мирослав Гай. – Це ми маємо просити людей, які захищали нашу країну, поповнити ряди українців. А не вони нас“.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter