До кампанії з пресингу Афанасьєва залучені 5 російських відомств – адвокат

Дата: 29 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Тиск на “в’язня Кремля” Геннадія Афанасьєва, що відбуває покарання в Республіці Комі, посилюється.

Про це повідомляє в інтерв’ю “Українській правді” його адвокат Олександр Попков.

Він стверджує, що до кампанії з тиску на громадянина України залучені п’ять російських відомств: міністерство закордонних справ, служба виконання покарань, ФСБ, міністерство внутрішніх справ та міграційна служба.

Їхні зусилля спрямовані як на психологічний, так і на фізичний тиск на Геннадія.
 
Наприклад, МЗС Росії поставило під сумнів автентичність переданого до канцелярії особисто українським консулом закордонного паспорта Геннадія, а оперуповноважений пообіцяв Афанасьєву “загубити” документ. При цьому в’язня обманом сфотографували для паспорта російського.
 
Афанасьєв постійно перебуває в штрафному ізоляторі з очевидно надуманих причин, усього з лютого цього року він провів там 42 дні, і ще 15 в нього попереду. А невдовзі він може бути етапований до ще суворіших умов утримування – в одну з в’язниць Красноярського краю.
 
Окрім того, до нього регулярно здійснюють негласні візити представники різних відомтсв, натякаючи, що йому не варто привертати до себе багато уваги. Іноді вдаються до фізичних впливів. 
 
“14 квітня о 5 ранку йому “впустили” на стегно відкидне ліжко. Ліжка в камері влаштовані так, що опустити їх може тільки конвой і тільки зовні, з коридору, всередині камери сам ув’язнений зробити цього не може. Удар був досить сильним, медик зафіксував гематому 10 на 4 сантиметрів, хоча допомоги не надав. Гена написав про це в Слідчий комітет, зокрема про те, що під час цієї події за ним спостерігали три людини. Можемо припустити, що хтось із них спостерігав за Геною, а інший в цей час відкинув ліжко. Очевидно, що це ще один із методів тиску”,– розповідає Олександр Попков.
 
Правозахисна кампанія LetMyPeopleGo зауважує, що з усіх 28-ми “в’язнів Кремля” саме на Афанасьєва здійснюється найпотужніший тиск.

Геннадій Афанасьєв є одним із фігурнатів справи “кримських терористів” (разом з Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та Олексієм Чирнієм). Він визнав свою провину та був засуджений до 7 років колонії, однак на процесі Сенцова та Кольченка заявив, що дав свідчення під тиском. Правозахисний центр “Меморіал” вважає його політичним в’язнем, а Amnesty International – в’язнем сумління. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter