Близько 60% дітей займаються фізичними вправами не більше години на тиждень

Дата: 04 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

До 59,8% українських дітей займаються фізичними вправами не більше години на тиждень.

За даними Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка, найбільше до фізичної культури залучені підлітки віком від 13-14 років. Дещо менше – діти 10-11 років та 16-17-ти, зауважують соціологи.

Експерти UNICEF стверджують, що спорт та фізична культура підвищують соціальну та трудову активність дітей, задовольняють естетичні та творчі запити, а також є запорукою здоров’я.

Дітям від 10-17 років необхідно займатись своїм фізичним розвитком у позашкільний час. В UNICEF переконані, що добова норма фізичної активності підлітків не може виконуватися лише на уроках фізкультури через особливості навчальних програм.

 

Експерти вказують на значну кількість часу пасивного дозвілля у дітей. Від 71 до 81% опитаних підлітків до трьох годин у будні дивляться телевізор. З віком збільшується частка дітей, які проводять час перед “блакитним” екраном. 

Якщо з 16:00 до 18:00 11% десятирічних дітей у будні дивляться телевізор, то стільки ж вільного часу на це витрачають 17% 13-річних та 19% 17-річних дітей.

На комп’ютерні ігри від 55 до 76% підлітків витрачають до трьох годин у будні.

Експерти б’ють на сполох: недостатня фізична активність є одним із основних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань, діабету тощо, а також є четвертим за важливістю фактором ризику смерті у світі.

Низький рівень фізичної активності саме в цей період пов’язаний із збільшенням шансів ожиріння, розвитку серцево-судинних захворювань і поганого психічного здоров’я у подальшому.

Від тривалого сидіння перед монітором страждають зорова та опорно-рухова системи. А надмірне захоплення комп’ютерними іграми в підлітковому віці підвищує шанси появи депресивних синдромів у юнацькому віці.

Експерти рекомендують державі популяризувати фізкультурні заняття за допомогою різноманітних олімпіад, спартакіад, змагань, майстер-класів, зустрічей із спортсменами, медичними працівниками тощо. 

За словами голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка Ольги Балакірєвої, в Україні “дуже важливо зробити об’єктивну оцінку наявності і стану, доступності об’єктів культурного та фізично-спортивного профілю, а також їхнього цільового використання“.

Соціологічне опитування проведено у 2014 році в усіх регіонах України, включно з АР Крим, Донецькою та Луганською областями. Соціологи опитали 11 390 учнів 10-17 років (5-11 класи) у 458 навчальних закладах. Дослідження також проводилось серед студентів 1 та 2 курсів ПТНЗ та студентів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації (на базі 9-річної освіти).

Нагадаємо, Україна в 1991 році ратифікувала Конвенцію про права дитини, а у квітні 2001 року прийнято Закон про охорону дитинства.

Дитина, внаслідок її фізичної і розумової незрілості, потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист як до, так і після народження, йдеться у Конвенції. 

Відповідно до 6 ст. Конвенції, Україна має максимально забезпечити виживання і здоровий розвиток дитини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter