До закритого польського пункту пропуску на кордоні з боку Білорусі підійшла колона мігрантів

Дата: 15 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

До закритого Польщею пункту пропуску “Брузги – Кузниця” з боку Білорусі підійшла колона мігрантів. 

Фото та відео з місця подій публікує телеграм-канал Zerkalo.io і Сайт-дзеркало білоруського видання TUT.by, визнаного в країні екстремістським. Zerkalo.io білоруська влада визнала екстремістським матеріалом.

Фото: твіттер-сторінка Stanisław Żaryn

Прикордонний перехід Брузги – Кузниця польська влада закрила ще 9 листопада, наступного дня після загострення ситуації на кордоні. Колона з декількох сотень мігрантів наразі перебуває в нейтральній зоні. Люди дісталися туди в супроводі білоруських силовиків. 

Опозиційний білоруський сайт “Хартія 97” також опублікував відео, на якому звучить повідомлення, записане російською мовою та яке нібито ввімкнули на кордоні з боку Польщі. 

“Ми розуміємо, що вам так було наказано зверху. Але нічого не виправдовує того, що страждають жінки та діти. Дозвольте їм звідси піти, сусіди. Дозвольте їм повернутися додому”, – мовить жіночий голос на відео. 

Міграційна криза на кордонах з Білоруссю посилилася навесні, після примусової посадки літака Ryanair та заяв самопроголошеного президента республіки Олександра Лукашенка про те, що влада республіки більше не стримуватиме нелегальних мігрантів.

У серпні ЄСПЛ закликав Латвію та Польщу допомогти людям на кордоні: це рішення судді ухвалили в справах, які стосувалися 32 громадян Афганістану та 41 громадянина Іраку курдського походження. Всі вони перебували на території польсько-латвійсько-білоруського міжкордоння та не могли потрапити на територію ЄС. Попри це рішення, як переконують правозахисники, групу афганців, які просили захисту, примусово повернули на територію Білорусі. 

Наразі, за оцінками української РНБО, на території Білорусі перебуває близько 16 тисяч мігрантів. Україна вважає міграційну кризу на кордоні гібридною війною Росії проти Європи та не відкидає можливості запровадження надзвичайного стану в прикордонних з Білоруссю областях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter