До загальних обов’язків військовослужбовців ЗСУ пропонують додати норму про недопущення сексизму та домагань

Дата: 23 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала за основу зі скороченням строку підготовки законопроєкт №10313 про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліціянтів на соціальний захист. 

Про це розповіли у Міноборони. 

Фото: Ercin Erturk/AA/picture alliance

Документ у разі остаточного ухвалення передбачить низку пільг для військовослужбовців та спробує розв’язати певні проблемні питання соцсфери у війську, зокрема:

  • надасть можливість отримувати одноразову відпустку при народженні дитини зі збереженням грошового забезпечення у повному розмірі;
  • встановить можливість для поранених військовослужбовців на підставі рішення ВЛК перебувати на лікуванні за кордоном понад чотири місяці за такої потреби;
  • дозволить брати цивільних на посади військових капеланів. 

Окремо у проєкті є норми, що стосуються недопущення порушень, пов’язаних з дискримінацією за ознакою статі чи сексуальними домаганнями. Так, автори документа пропонують у розділ щодо загальних обов’язків військових у Статуті внутрішньої служби Збройних сил України додати згадку про сексуальні домагання та дискримінацію за ознакою статі. 

Також хочуть, щоб службове розслідування, пов’язане з дискримінацією за ознакою статі та сексуальним домаганням, проводила спеціальна комісія. До її складу мають увійти представники обох статей у рівному співвідношенні. 

Нагадаємо, що проведене до початку повномасштабного російського вторгнення правозахисниками анонімне опитування серед ветеранок та військовослужбовиць показало – 70% з них стикались із сексуальними домаганнями або бачили таку поведінку щодо колег.

ZMINA детально розповідала про історію лейтенантки Валерії Сікал. Жінка у 2018 році поділилась історією, як командир її частини в перший робочий день відвіз її до хатинки в лісі, де запропонував заступництво та легке проходження служби в обмін на секс. Згодом військового звинуватили ще й у знущанні із солдатів. За свідченнями колег, він змушував промивати шлунок солдатам, які нібито вживали алкоголь. Процедуру він примушував знімати на відео, а потім шантажував хлопців цими записами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter